Podria tractar-se del pas definitiu per posar en marxa la línia 10 Sud. El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha ratificat la compravenda d'una sèrie d'immobles que fins ara eren propietat de la Generalitat. L'adquisició s'emmarca, tal com va explicar El Nacional, en un conveni que ha de servir perquè el Govern tingui capital suficient per finalitzar les estacions de la futura línia de metro. I és que, des del febrer del 2016, els veïns de la Marina del Port i la Marina del Prat Vermell han de veure com els trens circulen pel viaducte de la línia fins a arribar a les cotxeres sense aturar-se en la zona.
Amb tot, la ratificació del ple municipal, Barcelona contribuirà a la finalització d'una línia de metro que fa catorze anys que està en construcció. La compra de béns immobles, per un valor de 40 milions d'euros, atorga al Govern els diners necessaris per culminar de dues noves estacions de la línia 10 sud del Metro, Foneria i Foc Cisell. D'aquesta manera, les parades podran entrar en funcionament a l'estiu del 2018. La futura infraestructura donarà servei a 70.000 persones que actualment no disposen d'una bona oferta de transport públic.
El ple municipal ha aprovat el conveni Generalitat-Barcelona amb 38 vots a favor i només tres abstencions. Govern i oposició ha coincidit en la importància de contribuir a culminar una obra estratègica per la capital catalana, però amb discrepàncies. El govern de Barcelona en Comú i PSC, juntament amb CiU, C's, ERC i CUP s'han mostrat favorables a l'acord, i els regidors populars, per la seva banda, han optat per desmarcar-se i s'han abstingut. Tot i la pràctica unanimitat, en el ple s'han fet evidents les discrepàncies entre govern i oposició.
Recassens: "La demagògia té les potes molt curtes"
La convergent Sònia Recassens ha assegurat que tot i estar a favor del conveni, des de CiU estan "preocupats" per la situació de les arques municipals després d'aquesta compra. La regidora ha apuntat que l'Ajuntament tenia un superàvit de 100 milions d'euros i que ara, amb aquesta operació de compravenda, la xifra quedarà reduïda a 60 milions. D'altra banda, Recassens ha constatat la "hipocresia" de l'executiu liderat per BComú i especialment de l'alcaldessa, Ada Colau: "Abans, quan era activista, s'indignava de les relacions entre l'Ajuntament i la Generalitat. Miri's ara", ha apuntat la convergent que s'ha dirigit també a la tinenta Janet Sanz per dir-li que "la demagògia té les potes molt curtes".
També s'ha mostrat molt crític el popular Alberto Fernández Díaz, que tot i mostrar-se favorable a fer arribar el metro a la Zona Franca, ha assegurat que el PP no donaria el seu suport a conveni. "Vostès accepten el xantatge del Govern, que delega les seves funcions", ha deixat anar dirigint-se a l'alcaldessa. Segons els populars, amb l'adquisició dels habitatges l'Ajuntament està finançant una obra que hauria de pagar íntegrament la Generalitat. Per això, creuen que aquesta no ha de ser la via per culminar l'obra.
Des de la CUP, Josep Garganté ha lamentat que Govern i Ajuntament apostessin en el seu moment per fer arribar l'L9 a l'Aeroport "seguint les exigències del Mobile World Congress" i que, amb aquesta decisió, releguessin la culminació de l'L10 en el seu tram fins a la Zona Franca.
Per la seva banda, des de l'equip de govern, el regidor d'Urbanisme, Daniel Mòdol, ha criticat durament els retards del Govern en el compliment de l'obra i ha lamentat que sigui l'Ajuntament de Barcelona "qui assumeixi aquests deures pel seu compte". "No volem seguir pagant la festa a la Generalitat", ha deixat anar després de reivindicar el PSC com a principal defensor de la infraestructura.
Quins immobles compra l'Ajuntament?
La tinenta d'alcaldessa d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que ha estat l'encarregada d'explicar el conveni als grups de l'oposició, ha comentat que l'adquisició d'immobles s'emmarca en una "aposta de l'Ajuntament per l'habitatge i el verd urbà". Però, de quins habitatges es tracta? I quina utilitat li donarà el govern municipal?
Els immobles que ha comprat l'Ajuntament se situen als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. Concretament, les finques estan ubicades a Gran Via de les Corts Catalanes, número 247; carrer de Gavà, 39. I i el carrer del Moianès 19. Pel que fa als usos, la tinenta ha preferit no aclarir quin ús donaran als immobles adquirits a la Generalitat però ha volgut destacar el seu "interès" per desenvolupar polítiques d'habitatge i d'espais verds.