La polèmica oberta per l'Ajuntament de Barcelona arran d'una exposició temporal al Born Centre Cultural i Memòria que porta per nom 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà' i que exposarà a partir de l'octubre a l'exterior del mercat la victòria de l'escultor Frederic Marès i l'estàtua eqüestre de Franco de Viladomat –rescatades dels magatzems municipals–, ha generat un allau de tuits de personalitats conegudes que carreguen i ironitzen contra la iniciativa.
Després que diferents polítics sortissin a la càrrega contra l'exposició, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va defensar-se de crítiques com la del diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà que li retreia que "exposar uns dies al carrer Franco quan hi ha milers de víctimes sense reparació és normalitzar l'anomalia", posant sobre la taula que "l'anomalia és no fer més pedagogia contra la impunitat" i assegurant que l'exposició està "degudament contextualitzada".
La paraula "contextualitzar" va donar molt de joc i el periodista Quim Monzó compartia un vídeo de Franco acompanyat del comentari "contextualitzem-nos!".
@QuimMonzo @lluis_llach @AdaColau
— David Tui (@davidtuiper) 2 d’agost de 2016
Per anar contextualitzant... pic.twitter.com/AKlG8cdO42
En un altre tuit, compartia també una fotografia de l'estàtua del dictador i, amb sarcasme, cridava als seus seguidors a visitar el Born a Barcelona "pel seu art de viure, la seva gastronomia, els seus monuments...".
A Barcelone visitez El #Born : son art de vivre, sa gastronomie, ses monuments... pic.twitter.com/Sr3IF6jLMJ
— Quim Monzó (@QuimMonzo) 2 d’agost de 2016
La periodista Empar Moliner anava un pas més enllà i, amb un toc de mofa, escrivia que "serà divertit veure fatxes fent-se fotos contextualitzades al costat de l'estàtua de Franco al Born".
Serà divertit veure fatxes fent-se fotos contextualitzades al costat de l'estàtua de Franco al Born. Com no se'ls ha acudit als alemanys?
— Empar Moliner (@emparmoliner) 2 d’agost de 2016
Minuts més tard, Monzó tornava a la càrrega i, citant el cantautor i diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, li demanava si "t'apuntes a cantar el 'Cara al sol' davant de l'estàtua de Franco que ara posaran davant del Born "per contextualitzar?" i Llach, amb to bromista, li preguntava si podrien anar amb la bata de l'escola i li assegurava que "amb tu vaig on vulguis".
.@lluis_llach ¿T'apuntes a cantar el 'Cara al sol' davant de l'estàtua de Franco que ara posaran davant del Born "per contextualitzar"?
— Quim Monzó (@QuimMonzo) 2 d’agost de 2016
@lluis_llach La bata del col·le! Oh. Emoció. No en tinc cap d'aquella època però tinc bates blaves, de porter d'edifici. Fet.
— Quim Monzó (@QuimMonzo) 2 d’agost de 2016
Paral·lelament a aquests comentaris –i repiulant quasi tots els tuits de Monzó i Llach–, Moliner posava punt i final a la polèmica posant de manifest que "en el meu cas hauran aconseguit (no sé si és volgut) que no m'acosti al Born".
En el meu cas hauran aconseguit (no sé si és volgut) que no m'acosti al Born. https://t.co/rkhuojBAtp
— Empar Moliner (@emparmoliner) 2 d’agost de 2016