El 60 % dels catalans no van visitar cap museu el 2015, segons la Enquesta de participació cultural a Catalunya realitzada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Entre els que sí que van anar-hi, el 62,5 % va fer-ho a museus i el 37,5 a galeries o a sales d'exposicions. El principal motiu que al·leguen els que no hi van és la manca d'interès, que arriba al 40 %. El 27 % dels que no visiten exposicions argumenten manca de temps i el 24 % diu que prefereix altres formes d'oci.
El preu no importa tant com la pobresa
El quart motiu per no visitar els museus i les exposicions és el seu preu; és el que afirma un 23,4 % dels enquestat. Tot i això el 60,4 % dels catalans que van visitar un museu hi van entrar de franc: tan sols el 39,6 % va abonar entrada. L'enquesta Omnibús de 2015 ja havia posat de relleu que un 56 % dels catalans havien reduït la seva despesa cultural amb la crisi i que més d'un 50 % buscava ofertes per anar a espectacles. L'impacte de les condicions econòmiques de les famílies sobre la vida cultural és molt fort: en les llars amb ingressos inferiors als 1.320 euros mensuals, la taxa de visita als museus és del 16 al 18 %, en tant que a les llars amb rendes mensuals superiors als 2.585 la taxa de visita als museus arriba al 37 %. La població amb menys recursos, doncs, té menys predisposició a formar-se culturalment. També compta molt el fet migratori: el 27 % dels nascuts a Catalunya va visitar algun museu el 2015, front a només un 18 % dels nascut a fora (hi ha també diferències sensibles entre catalanoparlants i castellanoparlants).
L'edat sí que importa
El grup d'edat que més visita els museus és la gent de 31 a 50 anys; en canvi els que menys tendència tenen a anar-hi són els majors de 70 anys, tot i que solen disposar de molt temps lliure. De fet, la gent que treballa té més inclinació a anar a exposicions que els aturats, els jubilats i els estudiants. També hi ha diferències significatives entre els hàbits d'oci dels visitants de museus i els dels que no els visiten; els qui van a exposicions i museus solen consultar més internet i llegir la premsa de forma més habitual. També llegeixen més llibres i passen menys temps davant el televisor. I la gent que té formació universitària té molt més tirada a anar a exposicions: un 38 % d'ells van visitar algun museu o exposició, front al 16 % dels que tenen estudis primaris i el 24 % dels que en tenen secundaris. Part de la despesa en museus dels catalans es realitza a l'exterior; probablement això es deu a que, sovint, l'anada a exposicions es vincula al turisme; alguns catalans visiten exposicions prioritàriament quan són fora del país, i una part significativa de les entrades a museus vengudes a Catalunya són comprades per estrangers.