L'Escolania de Montserrat és a punt de fer una de les gires més importants de la seva història, que els durà als Estats Units: Nova York, Washington, New Jersey, San Francisco i Los Angeles. Cantarà en catedrals i auditoris emblemàtics, participarà en el festival commemoratiu del centenari del naixement del president John F. Kennedy i realitzarà intercanvis musicals amb cors infantils de primer nivell. Aquesta gira és possible gràcies a la col·laboració de La Caixa, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Fluidra, Immobiliària Colonial, Grífols, un antic escolà de Montserrat i dues aportacions particulars més.
Segona expedició nord-americana
Aquest és el segon viatge de l'Escolania als Estats Units. El primer, el 2014, va ser tan exitós que se li va oferir de tornar per oferir més concerts (és a l'origen d'aquesta gira). El programa de l'Escolania als EUA és ben atapeït. Arribarà el 28 de juny, a Nova Jersey i farà un intercanvi amb el Children’s Chorus of Sussex County. El dia 29 els escolans oferiran un concert a la catedral de Saint Patrick, el principal temple catòlic de Nova York. El dia 30, encara a Nova York, actuaran a The Cloisters. El dia 2 seran a Washington per fer una actuació a la Basílica Nacional dels Estats Units. El 3 de juliol participaran en el concert commemoratiu del centenari del naixement de JF Kennedy amb una peça en català, creada especialment per a l'ocasió per Bernat Vivancos. El dia 5 l'Escolania viatjarà a la costa Est, i el dia 6, a San Francisco, oferirà un concert compartit amb el Pacific Boychoir Academy, cor guanyador de dos premis Grammy. Acabarà la gira el dia 8, a Los Angeles, amb un concert compartit amb Los Angeles Children’s Chorus.
Escolans al claustre de Cuixà
A Nova York l'Escolania actuarà a The Cloisters, un museu que hi ha al nord de l'illa de Manhattan, a la vora del riu Hudson, integrat al Metropolitan Museum of New York (el conegut com a MET). En aquest espectacular equipament hi ha immensos fragments espectaculars de cinc claustres romànics europeus, entre ells el de Sant Miquel de Cuixà (al Conflent, a la Catalunya Nord). A The Cloisters també s'hi conserven moltes peces gòtiques catalanes, entre les que destaquen els sepulcres dels comtes d'Urgell, Ermengol VII, Ermengol X, Àlvar I i Cecília de Foix, provinents del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. També hi ha el sepulcre d'Ermengol IX, provinent de Santa Maria de Castelló de Farfanya. Els escolans interpretaran temes medievals en aquesta reconstrucció d'un recinte romànic.
Reconeixement internacional
El pare Sergi d'Assís Gelpí, prefecte de l'Escolania, s'ha mostrat molt content pel fet d'haver estat convidats als EUA i creu que les invitacions són un reconeixement a la tasca del cor al llarg de la història; ha volgut agrair la feina a "totes les generacions anteriors d’escolans; és gràcies a tots ells que ara podem fer un pas com aquest”. L’Escolania rep moltes peticions de concerts a Catalunya i a l’estranger, fet que és un signe de la valoració d’aquest cor al nostre país i arreu. Durant els dies de la gira, els escolans realitzen també visites culturals per les ciutats on estan allotjats. Des de 2004 –quan van anar a Puerto Rico i Mayagüez-, el cor de Montserrat ha fet gires internacionals rellevants: el 2011 i el 2013 tres gires a Rússia, el 2014 als Estats Units i el 2015 a la Xina. Aquests últims anys han cantat també a Polònia, França, Holanda, Alemanya, Suïssa, Alemanya, Hongria, Bèlgica i Itàlia.