El 1966 Maria del Mar Bonet pujava per primera vegada com a professional a un escenari, a la taverna l'Ovella Negra, en ple centre de Barcelona. A partir d'aquest moment s'incorporaria als Setze Jutges, el mític moviment musical de la Nova Cançó. Era el 19 de desembre de 1966 i avui se n'acompleixen, exactament, els 50 anys. Mig segle en què Bonet ha tocat molts tipus de música, des de cançons populars a jazz, i ha gravat 35 àlbums. Amb motiu d'aquesta commemoració s'ha preparat un espectacle, "Maria Mar Bonet, 50 anys d'escenaris", que recull el bo i millor de l'obra de la cantant mallorquina i que estarà de gira durant tot el 2017, pels Països Catalans i per Itàlia, Tunísia, Espanya, el Regne Unit, Egipte, Grècia, Xipre...

Retorn als orígens

La presentació dels actes commemoratius s'ha celebrat, com no, a l'Ovella Negra, on es van sentir per primera vegada les cançons de Bonet. La popular taverna del carrer Sitges s'ha omplert de gent que ha col·laborat en algun moment amb la Maria del Mar Bonet, des de Josep Maria Espinàs, dels Setze Jutges, a la fotògrafa Colita, passant per nombrosos músics que en algun moment van actuar amb la cantant. Espinàs, que la va descobrir fa 50 anys, ha destacat la capacitat de seducció de la jove cantant que va conèixer el 1966. Per altra banda, a l'acte hi ha assistit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, qui ha destacat que "el món no pot prescindir de la seva música i de la seva poesia" i ha agraït a la cantant la seva generositat, tot apuntant que si el futur del país és brillant ha estat gràcies a la tasca realitzada en els inicis per ella i per tants d'altres, que van treballar amb voluntat insubornable i que van cantar en català en uns moments extremadament difícils.

La llavor d'una carrera

Bonet ha agraït l'acte i la presència de tants companys i admiradors, però també la seva contribució a la seva carrera: "aquest llarg viatge, que encara no s'ha acabat". I ha demanat que tots ells l'ajudessin a bufar les espelmes del pastís commemoratiu. Bonet ha confessat que fa 50 anys estava molt emmirallada en els seus companys dels Setze Jutges, ha elogiat la seva tasca amb la música i amb la llengua catalana i ha assegurat que tornar a l'Ovella Negra era retornar als orígens: "M'ha semblat retornar al passat, perquè aquella Ovella Negra on vaig començar no ha canviat". Ha assegurat que amb els Setze Jutges va "posar els fonaments que fan que tot el que he fet després tingués sentit". Ha afegitt que la seva màxima realització en el seu ofici, de la que se'n sent molt satisfeta, ha estat d'haver col·laborat amb músics d'arreu del món. Però ha destacat que a més a més del contacte amb els seus companys de carrera, el fet de ser mallorquina l'havia influït molt, perquè "les músiques de la meva terra són les músiques de la Mediterrània".

De Pi de la Serra a Llull

El dimecres 21 i el dijous 22 de desembre s'han programat sengles concerts commemoratius dels 50 anys als Lluïsos d'Horta, el barri on vivia Maria del Mar quan va començar a cantar. Durant el 2017 Bonet es retrobarà amb alguns dels artistes amb que ha tocat al llarg de la seva carrera. El 10 de febrer, Maria del Mar Bonet actuarà amb Quico Pi de la Serra al Barnasants, tot reinterpretant l'àlbum que van gravar junts el 1979. El 2 de juny, al Tradicionàrius interpretarà Saba de terrer, un disc de cançons tradicionals mallorquines, i l'1 de setembre, a Sueca, interpretarà Alenar-Llull, un espectacle on combina temes d'Alenar amb d'altres del disc Amic e Amat, basat en textos del filòsof mallorquí. Però Maria del Mar Bonet no vol que el 2017 sigui només l'any de la celebració del passat, sinó també un any per a projectes de futur, perquè assegura que té moltes idees per a continuar la seva carrera.

Nou disc i iniciativa solidària

Al setembre, Maria del Mar Bonet presentarà a l'Havana el seu 35è treball, Ultramar, que es va gravar durant el darrer estiu a Cuba. I després l'espectacle passarà pels escenaris de Palma, Barcelona, València i Madrid. A Ultramar, un disc que ben aviat serà a la venda, la cantant mallorquina combina la música popular cubana amb el jazz més llatí, amb la col·laboració del pianista José María Vitier, el contrabaixista Jorge Reyes, el tresero Pancho Amat i el flautista José Luis Cortés El Tosco. A més a més, la cantant mallorquina ha programat un concert a Ventallò, a l'Alt Empordà, al maig, en solidaritat amb l'ONG Active Open Arms, que tracta d'ajudar, a la Mediterrània, als refugiats que fugen del conflicte de l'Orient Mitjà.

Publicació

Maria del Mar Bonet ha cregut convenient aprofitar aquesta commemoració, els 50 anys de la seva arribada als escenaris, per publicar les seves memòries, sota el títol Memòries i pensaments. El llibre, elaborat amb la col·laboració Jordi Bianciotto, es presentarà al mes de març.

Homenatge de 60

Amb motiu dels 50 anys de carrera de Bonet, s'ha preparat un petit recull de testimonis de 60 persones que reten homenatge a la cantant. Hi ha noms mítics de la música, com Mikis Theodorakis, Paco Ibáñez, Víctor Manuel, Rodolfo Parada (de Quilapayún), Joan Manuel Serrat o Lluís Llach; però també hi ha aportacions de la dansa, com Nacho Duato; de la filosofia, com Sami Naïr; del teatre, com Lluís Pasqual; del cinema, com Agustí Villaronga; de la literatura, com Albert Sánchez Piñol... Hi ha afirmacions ben emotives. Quico Pi de la Serra és dels més contundents: "La Maria del Mar Bonet és el meu sol, la meva lluna, el meu vent i la meva calma".

Països Catalans

Els governs de Catalunya, les Illes i el País Valencià han col·laborat decididament en aquestes celebracions. També s'han aconseguit moltes complicitats d'entitats locals, d'artistes, poetes... Gràcies a això els 50 anys d'escenaris no es farà mitjançant un sol concert multitudinari, sinó mitjançant una gira que la portarà per molts escenaris, de totes mides, a molts indrets del país: des de València, Palma i Barcelona a Manlleu i el Vendrell. Perquè Maria del Mar ha volgut que aquest any sigui l'any de retrobar-se amb el seu públic.