"Volem que al Palau Robert hi passin coses" declara Jordi del Río, director de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, i per a que hi passin coses, i per atreure nous públics a aquest recinte de la Diagonal amb Passeig de Gràcia, han convocat la Clotilde Fest, que tindrà lloc a partir del 21 de juny. Es tracta d'un cicle de concerts, que s'ofereix amb la col·laboració d'iCat i d'Europa FM, amb "novíssima música catalana". Un cicle gratuït (però amb entrada amb reserva prèvia, a adquirir a les emissores implicades), que vol facilitar l'accés a la cultura de tots. Hi seran artistes més coneguts i consolidats com Els Catarres, Itaca Band o Alfred, però també d'altres més joves o menys reconeguts, com Pavvla, Pupil·les o Lildami. L'aforament màxim és de 999 persones.

El programa

El primer concert tindrà lloc el divendres 21 de juny, amb el rap reivindicatiu de les valencianes Les Pupil·les, el pop electrònic de Pavvla, i el trap en català dels terrassencs Lildami. El segon concert tindrà lloc el dijous 27 de juny, amb un grup consolidat, Els Catarres, que farà parella amb un grup emergent, Luand. El 4 de juliol un dels grups que s'ha consolidat en els darrers anys, Itaca Band, farà tàndem amb el televisiu Alfred.

Música jove per als joves

El dia 5 de juliol obriran el concert els més joves del cicle, els adolescents Kids of Mars amb el seu pop; a continuació la música funk, pop i soul de JoKB donarà un toc festiu al concert, que es clourà  amb els sons ska i reggae dels Porto Bello. L'11 de juliol la cantautora Suu es donarà la mà amb el rock alternatiu basc de Shinova. El dia 12 de juliol es clourà el cicle amb un trap en català dels sabadellencs 31 FAM, que estaran acompanyats del reggae empeltat de cançó de protesta d'Adala i del pop electrònic de Bearoid, que tancaran la festa. A cada concert hi haurà un punt d'atenció contra la violència masclista, i un altre de prevenció de les addiccions.

Felicitat per als joves

Jordi del Río ha apuntat que han decidit convocar aquests concerts, a desgrat de viure's moments excepcionals, perquè si bé no es pot fer res per resoldre la injusta presó preventiva dels líders polítics catalans, "No podem tenir la felicitat dels nostres joves en llibertat preventiva". Francesc Poch, director general de Joventut de la Generalitat, ha assegurat que calen polítiques d'afirmació dels joves, perquè "també són transformadores". I Francesc Robert, director d'Atresmedia a Catalunya, ha explicat que ells comparteixen l'aposta per una música jove sempre en condicions de gratuïtat.  Saül Gordillo, director de mitjans audiovisuals de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació ha afirmat que la Clotilde Fest encaixa perfectament amb la voluntat de la ràdio pública de promoure la música més nova i més renovadora, el que seria "la seva funció natural".

Clotilde Cerdà, una figura a reivindicar

El cicle ha pres el nom de Clotilde com a homenatge a l'arpista Clotilde Cerdà, filla de l'urbanista Ildefons Cerdà, una dona que va ser una pionera de les reivindicacions femenines i antiesclavistes. Cerdà (1861-1926) era fruit d'una relació adúltera de la pintora Clotilde Bosch, esposa d'Ildefons Cerdà. Va estudiar pintura amb Marià Fortuny, però més tard es va inclinar per l'arpa. Va ser una nena prodigi, que des de molt jove oferia concerts, el que la va dur a relacionar-se amb tota l'elit europea. Va viatjar per tot el món oferint recitals. Va formar part de la maçoneria, va donar a conèixer les seves idees antiesclavistes i va identificar-se amb la defensa dels drets de la dona i va auspiciar la creació de l'Acadèmia de Ciències, Arts i Oficis per la Dona.

Esmeralda Cervantes