"El banc central de Catalunya generaria 500 milions anuals nets i 400 llocs de treball". Aquesta és una de les principals conclusions de la sessió "Reptes de l'economia catalana" que ha tingut lloc en el primer congrés econòmic organitzat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).
"Un Estat català requeriria una autoritat monetària i una agència de regulació i supervisió financera", ha assegurat la directora general d'anàlisi econòmica de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, a El Nacional. Tal com ha avançat, consistiria en un model Twin Peaks. O el que és el mateix, dues institucions financeres de gran pes.
Dues institucions financeres
Aquest binomi institucional estaria format pel ja citat banc central català que suposa "una oportunitat per adoptar les millors pràctiques internacionals" i l'Autoritat Catalana d'Inversions i Mercats (ACIM) destinada a "la regulació i supervisió de les inversions financeres i el mercat de capitals".
Més concretament, Mas ha detallat a El Nacional que l'impacte de 500 milions d'un banc central a l'economia catalana vindria principalment de quatre fonts d'ingressos: bitllets en circulació a la zona euro, reserves mínimes que els bancs que operin a Catalunya haurien de tenir amb el banc central, repartiment de beneficis de les operacions de polítiques monetàries i repartiment de la gestió de reserva estrangera.
Dins la UE i la zona euro
"Catalunya seria membre de la Unió Europea (UE) i de la zona euro amb molta probabilitat", ha reivindicat també Mas abans de destacar que Catalunya té un pes econòmic i demogràfic "similar" al d'altres països europeus així com també un elevat grau d'obertura als mercats internacionals de comerç i inversió.
De fet, la també ex-economista d'estabilitat financera del BCE ha recordat que països com Finlàndia, Dinamarca o Noruega són "una referència econòmica i social" tot i tenir menys població i menys PIB que Catalunya. I és que, segons Mas, "Catalunya, com a país independent, podria ser viable econòmicament com altres països de mida mitjana d'Europa".
Sota el supòsit de no formar part de la UE, la directora d'anàlisi econòmica considera que Catalunya tindria l'accés garantit al mercat únic europeu i podria establir un acord monetari per seguir utilitzant l'euro, accedir a la liquiditat del BCE o continuar a la Unió Bancària. "No és un concepte binari", ha conclòs.