La Generalitat invertirà 28 milions fins al 2020 a crear i impulsar "una nova infraestructura industrial per al país": el Global 3D Printing Hub. O el que és el mateix, un centre empresarial i de recerca especialitzat en impressió 3D que sorgeix de la col·laboració público-privada i que ocuparà més de 10.000 metres quadrats al Campus Diagonal Besòs. Davant de l'imminent canvi d'era, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat que "és un dia històric" i que Catalunya vol i pot liderar aquesta tecnologia d'impressió 3D aplicada a la indústria 4.0. Almenys, en l'àmbit europeu i qui sap si també mundial. Una transformació transversal en tots els sectors. De la sanitat a la indústria passant pel disseny i l'esport.
"Aquest centre té la pretensió de consolidar la indústria catalana a l'avantguarda i liderar la revolució 4.0 a nivell estatal, europeu i si podem també a nivell global", ha explicat el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, just abans de detallar que la inversió del Govern per aquest any serà de 5 milions i es complementarà amb el fons Defer de la Unió Europea (UE). "La impressió 3D és una realitat que és aquí i creixerà en els propers anys. Ens pot portar més flexibilitat, sèries més curtes i personalitzades, més sostenibilitat i més creació de llocs de treball d'elevada qualificació", ha afegit.
Un punt de trobada internacional
El Global 3D Printing Hub té l'objectiu de desenvolupar activitats d'innovació i R+D en impressió 3D des de Catalunya, convertint-se així en un punt de trobada internacional entre proveïdors d'aquesta tecnologia i empreses d'arreu del món. Alhora, també vol actuar com a laboratori públic on les empreses puguin investigar, provar i descobrir l'aplicació d'aquesta tecnologia. A més, s'incorporarà una acceleradora d'empreses i un programa d'emprenedora per fomentar la creació de startups vinculades a la impressió 3D.
I tot plegat en un entorn industrial "sòlid i diversificat" amb un sector de les TIC "enormement rellevant", un ecosistema de startups "de primer ordre i de talent" i un espai d'experimentació impregnat de la cultura del do it yourself. Sota la batuta de l'agència de competitivitat de l'empresa catalana (Acció), aquest nou projecte també compta amb el suport d'empreses i centres tecnològics de recerca de la talla de HP, Renishaw, Mobile World Capital, Eurecat-Leitat, Fira de Barcelona o l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), entre d'altres.
"Un dia històric"
Per la seva banda, el director general del negoci 3D MultiJet Fusion d'HP, Ramon Pastor, ha alertat que "les empreses que no s'impliquin amb aquesta transformació perdran competitivitat a mig i llarg termini." I és que segons el també vicepresident d'HP, l'èxit d'aquesta iniciativa depèn de l'ambició, la innovació, la formació de talent, la confluència d'agendes, la complicitat entre administracions públiques i sector privat o la implementació d'aquesta tecnologia. Un canvi de paradigma en majúscules.
En definitiva, "un dia històric". Puigdemont ha acabat de la mateixa manera que ha començat i, entremig, ha destacat el següent: "Ens hem posat a caminar amb una rapidesa que ja voldríem per a tota la resta de projectes". En qualsevol cas, el Global 3D Printing Hub ja és "un element més per posar Catalunya al capdavant de la quarta revolució industrial".