"Estem assistint a una creixent terciarització de l'economia catalana", ha assegurat el catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver, durant la presentació de l'anuari econòmic comarcal 2016 de BBVA CX. Més concretament, Oliver ha explicat que el sector serveis ha impulsat l'economia catalana fins a la mateixa "casella de sortida" d'abans de la crisi. En xifres, el creixement del PIB català ha passat del 2% del 2014 al 3,4% del 2015 que alhora és el mateix percentatge que el del 2007.
"Tornem a estar a la casella de sortida, amb molt sacrificis de molta gent durant els anys de crisi i una lenta sortida que encara molts no han percebut. Estem creixent, encara falta força feina per recuperar allò perdut però el 2016 ja estarem al mateix nivell que el 2007 en valor afegit", ha alertat. I és que el 2015 és "el primer any de la recuperació" gràcies al notable avenç dels serveis (3,6%), la millora de la construcció (3,4%), que presenta el 2015 el seu primer avanç des de la crisi però que encara es troba un 35% per sota del nivell del 2010 i la recuperació de la indústria (2,7% davant de l'1,5% del 2014).
Una recuperació a nivell de producció o valor afegit que es deu tant al progrés de la demanda interna com externa i que alhora, implica més renda, més confiança i més riquesa. Malgrat que encara queda una tirada important per recuperar. Un bon exemple és l'ocupació a Catalunya que ha crescut a un ritme superior al 3% durant el 2015, però encara falta per recuperar 350.000 llocs de treball perduts durant la crisi. "Costarà anys", ha advertit Oliver.
"Afrontar el futur amb tranquil·litat"
Segons el catedràtic i en base a la tendència d'aquests nou primers mesos del 2016, "l'economia catalana és molt sòlida i pot afrontar el futur amb certa tranquil·litat". Això sí, sempre i quan no hi hagi un xoc exterior que la desestabilitzi. Amb la crisi, l'estructura productiva ha deixat enrere la construcció i ha evolucionat cap el sector terciari, aconseguint així que els serveis marquin la "tònica del país" i suposin tres quartes parts de l'activitat.
D'un pes del 65% abans de la crisi al 75% actual i com més terciari, més possibilitats de recuperar ocupació, ja que en el sector serveis "hi ha una intensitat de mà d'obra per capacitat de producte molt més gran que a la indústria". I més enllà de la terciarització de l'economia, Oliver considera que l'altre gran canvi estructural que marcarà el futur és l'auge de les exportacions, que va tancar el 2015 amb un saldo de 64.000 milions.
D'altra banda, l'informe comarcal també emfatitza les Terres de l'Ebre com a eix més dinàmic amb un creixement del valor afegit brut del 4,9%. Seguida de les Comarques Centrals (4,3%), l'Eix de Girona (3,8%), l'Eix Metropolità de Barcelona (3,3%) i el Camp de Tarragona (3,3%). Tornem a començar des de la casella sortida però amb l'aprenentatge de tot allò viscut durant la crisi.