Tal dia com avui de l'any 1819, fa 198 anys, el regne d'Espanya es venia la colònia de Florida als Estats Units d'Amèrica -amb tots els seus súbdits i esclaus; i amb totes les seves ciutats, fortaleses i plantacions-. Aquestes pràctiques, en aquella època, eren habituals. 15 anys i escaig abans, els nord-americans havien adquirit Louisiana al regne de França i el 1819, amb la compra de Florida, quasi completaven el mapa actual dels Estats Units. Amb aquella operació s'hi va incloure un contingent d'uns 2.000 descendents de menorquins que havien arribat a Amèrica el 1768 -50 anys i escaig abans- i que, segons les fonts documentals, conservaven la llengua i els cognoms catalans.
Els menorquins de Florida estaven concentrats a la ciutat de Saint-Augustin. Es dedicaven a l'agricultura, a la ramaderia i, en menor mesura, al comerç. Però la seva història no tenia cap relació amb la dominació hispànica de la colònia. L'any 1768, quan van arribar a Amèrica, l'illa de Menorca feia més de 60 anys que era britànica. El primer Borbó espanyol l'havia cedit a canvi que Londres abandonés els catalans en el conflicte de Successió hispànic (1705-1715). Un cas similar a Gibraltar. Els colons menorquins van arribar amb una empresa colonial britànica. I van ser establerts, inicialment, al sud de la colònia britànica de Geòrgia, prop del límit amb la Florida hispànica.
L'any 1777, en plena guerra d'independència americana, van abandonar el seu establiment inicial i es van emplaçar a la fortalesa britànica de Saint-Augustin. El governador de la plaça els va assignar uns terrenys situats al nord de la ciutat i allà hi van refundar la colònia. Acabada la guerra, els britànics van cedir Saint-Augustin als hispànics -llavors aliats dels independentistes americans- i els menorquins de Florida van passar a ser súbdits del rei espanyol. Fins al 1819 que passaven definitivament a esdevenir ciutadans dels Estats Units. Passats dos segles la llengua catalana ha desaparegut, però els menorquins de Saint-Augustin-Florida conserven una forta consciència grupal, fonamentada en una identitat d'origen.