Tal dia com avui de l’any 1924, fa 95 anys, la locutora Maria Sabaté, des dels estudis de Ràdio Barcelona, emetia la primera locució radiofònica autoritzada de la història de la península Ibèrica. Eren les 18.30 hores quan la veu de Maria Sabaté va anunciar que s’iniciava el periple de Ràdio Barcelona, la primera emissora radiofònica autoritzada a Catalunya i al conjunt de la península Ibèrica. Tot seguit va cedir la paraula al, llavors, alcalde de Barcelona Darius Rumeu i Freixa (de la Unión Monárquica Nacional, únic partit autoritzat durant la dictadura de Primo de Rivera). I a continuació es va emetre un concert a càrrec del pianista Torné i del violoncel·lista Oró.

Aquella primera emissió va ser en llengua castellana. Des que el general Primo de Rivera havia perpetrat el cop d’estat (14 de setembre de 1923), el català havia estat proscrit de la vida pública. No obstant això, quan va caure el règim dictatorial (1930) i, sobretot, a partir de la restauració de la Generalitat (1931), el català va guanyar presència progressivament fins a ser, pràcticament, la llengua de l’emissora. També durant l’època republicana van aparèixer diverses emissores de ràdio arreu del país. Durant aquells anys, la ràdio es va convertir en el principal mitjà de comunicació, i els presidents de la Generalitat ―sovint― s’adreçaven a la ciutadania a través de les ones radiofòniques.

Vuit anys després de la seva fundació, durant els mesos immediatament posteriors a la restauració de la Generalitat, el president Macià (1932) va promoure un projecte de ràdio i televisió públiques que seria el primer de la història peninsular. Segons les fonts historiogràfiques, el projecte televisiu de Macià va avançar lentament. Però el 1936 ja estava prou avançat per llançar a l’aire el senyal de les primeres emissions. L’esclat de la Guerra Civil espanyola (1936) i el triomf de la rebel·lió militar franquista (1939) condemnaria aquell projecte a l’abandonament. Cinquanta anys més tard (1982), es recuperava el projecte i es creaven Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya.