El Mundial de futbol de Qatar 2022 va camí de ser el més polèmic de la història. I és que després de l'escàndol del Qatargate tret a la llum per France Football amb una investigació periodística que va demostrar les irregularitats comeses per la FIFA a l'hora d'adjudicar l'organització de la Copa del Món al país del Golf Pèrsic, ara ha estat el torn del diari britànic The Guardian, que després d'una llarga investigació ha demostrat que a les obres del Mundial ja han mort més de 6.500 treballadors immigrants, procedents de l'Índia, el Pakistan, el Nepal, Sri Lanka i Bangla Desh.

Copa Mundial Qatar 2022 EFE

El Mundial de Qatar 2022 va camí de ser el més polèmic de la història / EFE

"Les troballes, recopilades a partir de fonts governamentals, signifiquen que una mitjana de 12 treballadors immigrants d'aquestes cinc nacions del sud d'Àsia han mort cada setmana des del desembre del 2010, quan els carrers de Doha es van omplir de multituds extasiades celebrant la victòria de Qatar", afirmen al The Guardian.

El mitjà, a més, afegeix que el nombre total de morts és significativament més gran, ja que a les xifres que publiquen no s'inclouen les morts d'altres països que envien un gran nombre de treballadors al Qatar, com les Filipines o Kènia, ni tampoc les morts ocorregudes en els últims mesos del 2020.

Fifa Qatar 2022 / Europa Press

La FIFA va sortir malparada després d'una investigació de 'France Football' / Europa Press

Més de 2 milions de treballadors per a un projecte faraònic

En el moment en què Qatar va ser anunciat oficialment com a seu del Mundial 2022, que s'haurà de disputar a l'hivern per les altes temperatures de l'estiu, el país va anunciar un projecte faraònic, la construcció de 7 estadis de futbol, un nou aeroport, carreteres, transport públic, hotels i fins i tot una nova ciutat, que acollirà la final del Mundial.

Qatar 2022 The Guardian

Obrers nepalesos, treballant a les obres del Mundial de Qatar 2022 / The Guardian / Pete Pattisson

Tot això s'havia de construir en menys de 12 anys, per la qual cosa ràpidament el flux migratori amb destinació al Qatar es va disparar, fins al punt que ara com ara es calcula que més de 2 milions de persones han arribat al país a l'última dècada a la recerca de feina. El diari The Guardian explica, per exemple, el cas del nepalès Ghal Singh Rai, que va pagar més de 1.000 euros per aconseguir un contracte com a netejador en un campament de treballadors. Una setmana després de la seva arribada, després de veure les condicions laborals, es va suïcidar.

Mundial Qatar 2022 estadi EuropaPress

Un dels 7 estadis que pretén construir Qatar només per al Mundial / Europa Press

Autòpsies poc clares

"Qatar continua arrossegant els peus sobre aquest tema crític i urgent en aparent menyspreu per la vida dels treballadors", afirma al The Guardian Hiba Zayadin, investigador del Golf d'Human Rights Watch. "Hem demanat al Qatar que modifiqui la seva llei sobre autòpsies per exigir investigacions forenses sobre totes les morts sobtades o inexplicables, i aprovar una legislació que exigeixi que tots els certificats de defunció incloguin una referència a una causa de mort mèdicament significativa", afegeix.

La FIFA, per la seva part, va afirmar el següent a través d'un comunicat en el qual no va aportar ni una sola prova: "La freqüència d'accidents als llocs de construcció de la Copa Mundial de la FIFA ha estat baixa en comparació amb altres projectes de construcció importants a tot el món".

 

Imatge principal: Moment en el qual l'estadi Al Janoub va ser inaugurat / Europa Press