L'excanceller alemany Helmut Kohl, que va governar Alemanya des de 1982 a 1998, ha mort avui als 87 anys a la seva casa de Ludwigshafen (sud-oest d'Alemanya), va informar el diari popular 'Bild'. Kohl va ser l'artífex de la reunificació alemanya després de la caiguda del mur de Berlín el 1989. Fins al 3 d'octubre de 1990, data de la unió de les dues Alemanyes, va ser canceller de la República Federal d'Alemanya (RFA), i a partir d' aquest moment, de l'Alemanya unida. A més, va ser president de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) entre 1973 i 1998.
Nascut a Ludwigshafen el 1930, Kohl va lluitar amb l'exèrcit alemany, sent encara adolescent, en el tram final de la Segona Guerra Mundial. Poc després, el 1947, es va incorporar a la CDU, partit en el qual militaria al llarg de la seva vida. El 1958 es va doctorar en Ciències Polítiques, Dret i Història. Entre 1969 i 1976 va ser primer ministre del land Renània-Palatinat, i posteriorment va exercir de líder de l'oposició al Bundestag -Parlament federal- contra el govern del socialdemòcrata (SPD) Helmut Schmidt.
Després d'un primer intent com a candidat a la cancelleria el 1976, Kohl va aconseguir el poder el 1982 a conseqüència d'una moció de censura a Schmidt. Es va mantenir com canceller fins a 1998 i va ser l'artífex principal de la reunificació alemanya, un procés que es va accelerar amb la caiguda del mur de Berlín el 9 de novembre de 1989 i va concloure amb la unió efectiva el 3 d'octubre de de 1990.
'Nosaltres som el poble'
El 1989, amb la revolució pacífica de la ciutadania a l'altra banda del Teló d'Acer, va arribar el seu moment històric. Va assumir com a propi el 'Wir sind das Volk' o 'Nosaltres som el poble' amb que els ciutadans de la República Democràtica Alemanya (RDA) exigien democràcia a l'esquerdat règim germànic-oriental.
El 9 de novembre de 1989 va caure el Mur de Berlín i immediatament després va llançar un "Pla de 10 punts" per aconseguir la unitat alemanya, el que va implicar convèncer les potències aliades que van derrotar a Hitler de que una nova Alemanya forta no seria una amenaça . El 3 d'octubre de 1990 es va signar el Tractat d'Unitat, pel que el territori de la RDA va quedar absorbit per la RFA.
A partir d'aquí, va desplaçar el seu interès cap al que va ser el seu altre projecte: la moneda única i l'ampliació de la UE. No va arribar a liderar ni una cosa ni l'altra, ja que al setembre de 1998 la seva era tocar a la seva fi, amb la victòria de Gerard Schröder i la formació de la primera coalició socialdemòcrata-verd. Va ser el canceller que va estar més temps en el càrrec després Otto von Bismarck.
La seva mort es produeix 19 anys després del seu pas a la rereguarda, tot i que des del seu retir va seguir aixecant la veu, mentre el seu estat de salut li ho va permetre, cada vegada que va sentir perillar els seus grans projectes: la unitat alemanya i l'europea.
Rècord de permanència en el poder a Alemanya (setze anys com a canceller) i també al capdavant de la CDU (un quart de segle), Kohl va ser un polític al vell estil, acostumat a imposar-se amb un cop de puny a la taula, fàcil d'emocionar-fins el plor al primer elogi i amb alguns clarobscurs al final de la seva carrera.