El Papa Francesc continua amb el seu viatge de llegenda a l'Iraq. Aquest matí visita Mossul on ha començat una missa en un estadi que aplega deu mil persones.

Papa Francesc Iraq @OPoquillon

Inici de la missa a Mossul / Foto: @OPoquillon

Durant quatre anys, Mossul va estar ocupada per l'Estat Islàmic d'ISIS, va ser alliberat el 2017 però les ruïnes dels carrers fan present la barbaritat que van haver de viure els seus habitants.

Papa Francesc Iraq Vatican NewsEl Papa pels carrers d'Iraq / Foto: Vatican News

Aquesta zona del nord de l'Iraq, és una regió semi-autònoma del Kurdistan. Molts nens i nenes kurds l'esperen des de primera hora a Irbil, on s'ha habilitat un espai simbòlic envoltat per quatre esglésies destrossades pels terroristes que representen el punt de trobada de diferents religions, sobretot la cristiana.

cartell mosul papa francesc @vaticannews it

El cartell de rebuda del Papa Francesc a Mossul / Font: Vatican News

Com a símbol de benvinguda, els vilatans de Karemlesh han reconstruït una creu de tres metres amb la fusta que va quedar de l'incendi a l'església catòlica de St. Adday, destruïda també per ISIS l'any 2016. El Papa té previst resar davant la multitud per les víctimes de la guerra. Abans però, ha viatjat en helicòpter per Nínive i ha visitat una petita comunitat cristiana a Qaraqosh on només una representació simbòlica de les famílies han tornat després de fugir dels atacs el 2014. Els esforços de reconstrucció s’han estancat enmig d’una crisi financera durant anys i barris sencers continuen en ruïnes. Molts iraquians han hagut de reconstruir les seves cases a costa seva.

El primer ministre del Kurdistan, Massoud Barzani, s'ha reunit amb el papa Francesc. Barzani ha declarat que està encantat d'acollir el Papa a la regió. Per la seva banda, Francesc ha afirmat: “No he oblidat el Kurdistan. No he oblidat la vostra visita i la del vostre primer ministre al Vaticà. Vaig venir al Kurdistan per invitació vostra i he donat les gràcies per protegir les diferències". I li ha dirigit unes paraules d'agraïment: "Vostè va protegir els cristians durant la lluita contra l'EI. Aquest lloc es va convertir en la llar dels cristians”.

El passat més recent

El Vaticà espera que la visita emblemàtica reunirà les comunitats cristianes del país i les animi a romandre malgrat dècades de guerra i inestabilitat. Mossul va tenir una profunda importància simbòlica per ISIS i es va convertir en l’eix vertebrador burocràtic i financer del grup. L'alliberació va arribar el juliol del 2017, després d’una ferotge batalla de nou mesos. Segons les primeres investigacions, van morir entre 9.000 i 11.000 civils. 

La comunitat cristiana de l'Iraq s'ha reduït d'1,5 milions abans de la invasió dirigida pels Estats Units del 2003 que va expulsar Saddam Hussein a només 400.000 actuals, aproximadament l'1% dels 40 milions que vivien al país de majoria musulmana. La majoria d'ells havien viscut a les vastes planes de la província de Nínive, al nord de la província, que es va fixar en el 2014.

Tot va començar el juny del 2014, quan es va declarar un califat que s'estenia des del territori del nord de Síria fins al nord i l'oest de l'Iraq. Va ser des de la mesquita al-Nuri de Mosul on el líder del grup, Abu Bakr al-Baghdadi, va fer la seva única aparició pública quan va pronunciar un sermó demanant a tots els musulmans que el seguissin com a califa. Tot i que el grup extremista ja no controla cap territori, encara realitza atacs esporàdics, sobretot al nord

El país també ha rebut una sèrie d'atacs de coets recents de milícies recolzades per l'Iran contra objectius dels Estats Units, violència lligada a les tensions entre Washington i Teheran.