El col·lectiu Església Plural ha recollit 12.579 signatures per demanar que el Vaticà no accepti el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández, com a ambaixador. El que demana exactament el comunicat d'aquest col·lectiu és que el Papa denegui la conformitat en cas que es confirmi el nomenament.
"La imatge de l'Església es veuria greument perjudicada si la persona que ha impulsat mesures cruels contra immigrants i refugiats, que ha promogut lleis contra els drets fonamentals dels ciutadans, i ha utilitzat institucions de l'Estat per conspirar contra polítics contraris, fos acceptada com ambaixador, més quan a Catalunya i a Espanya ha estat reprovat per la major part dels partits i vetat per accedir a la presidència del Congrés dels Diputats", apunten.
El col·lectiu manté que el nombre de signatures, recollit en només un mes, confirma el rebuig majoritari que comportaria si s'arribés a confirmar aquest nomenament.
Distribució de les signatures
El 96,29% de les signatures recollides (12.112) corresponen a persones que viuen al Principat. El 2,09% (263 signatures) a persones que viuen en altres territoris de parla catalana, i el 1,62% (204 signatures) a persones ubicades en altres indrets de l'Estat.
Església Plural concreta en quatre punts els principals motius per rebutjar aquest nomenament:
1.- Eclesialment seria inapropiat i indigne, acceptar el nomenament d'una persona que ha promogut el rebuig violent als immigrants i refugiats, que ha impulsat lleis per vulnerar els drets fonamentals dels ciutadans, que ha participat, ordenat i encobert actuacions policials i judicials il·legals contra polítics d'una ideologia contraria a la seva, que ha estat reprovat per la quasi totalitat dels grups polítics catalans i espanyols, i que, fins i tot, ha estat vetat per la Casa Reial en actes on assistia el Rei.
2.- Respecte els interessos de l'Església catalana de defensar una personalitat pròpia i afavorir el nomenament de bisbes catalans, seria molt perjudicial la seva influència. La política assimilacionista que sempre ha portat a terme l'ambaixada al Vaticà, segurament es veuria reforçada amb el nomenament de Fernández Díaz.
3.- Respecte Catalunya. La presència de Fernández Díaz al Vaticà seria molt negativa per les relacions entre la Santa Seu i el Govern de Catalunya. La seva bel·ligerància respecte el procés català perjudicaria greument l'acció de les institucions catalanes de crear vies de comunicació i acostament a la diplomàcia vaticana.
4.- Respecte la reforma del papa Francesc. Les conviccions religioses ultraconservadores de Fernández Díaz i la seves aficions conspiratives, podrien convertir l'ambaixada espanyola en un centre de conspiració contra les reformes impulsades pel Papa i que tan neguit estan portant als sectors curials més immobilistes.