Jornada de mobilització del món local aquest dissabte al Paranimf de la Universitat de Barcelona, on més de 500 alcaldes s'han compromès amb el referèndum de l'1 d'octubre. En un acte organitzat per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), el món municipal ha fet costat al Govern de la Generalitat amb una declaració on es comprometen a "col·laborar en totes aquelles actuacions que des del Govern se'ls requereixi, i, per això, en el moment que es faci la convocatòria, posaran a disposició de l'organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals als nostres municipis".
L’acte ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i consellers i diputats.
En el seu parlament, Puigdemont ha agraït el compromís dels alcaldes i ha declarat que no té cap dubte que “els ciutadans dels seus municipis avui es veuen emmirallats en ells”. Tanmateix, Puigdemont ha demanat als alcaldes que continuïn ferms durant els tres mesos que queden per a la culminació del procés, tot i les amenaces de l'Estat: “Contra l’Estat de por, l’Estat d’esperança i l’Estat de dret”.
En aquest sentit, Puigdemont ha criticat durament les tàctiques i accions del Govern espanyol per aturar aquest procés, del qual ha recordat que en uns inicis “en feien befa” però que ara tenen “por” i per això “amenacen”, perquè veuen que “va de debò”.
El president de la Generalitat ha deixat clar que el Govern del PP “es pensa que ho té tot: tenen molts jutges, molta diplomàcia, molts lobbys, grups de comunicació, clavegueres, però els falta el més important, la gent”. En aquesta línia, ha recordat que la ciutadania és la gran protagonista del procés, ja que és un “moviment que va de les persones a les institucions”. Puigdemont ha acabat el discurs amb un missatge clar a tots aquells que neguen que s'arribi a celebrar el referèndum: "O arnes o urnes, votarem"
Per la seva banda, Junqueras ha deixat clar que només hi ha una legalitat i una legitimitat vigents, la d’exercir el dret a l’autodeterminació i la d’escoltar la voluntat de la gent. En un discurs breu, Junqueras ha tingut paraules per a l’Estat espanyol, del qual ha criticat que “no vol escoltar la gent”.
A més a més, Junqueras ha fet referència a la judicialització del procés que està duent a terme l’executiu de Mariano Rajoy i ha demanat unitat als ciutadans per fer front a les amenaces, “hem d’actuar de forma massiva i col·lectiva, perquè així l’Estat ho té molt més difícil per actuar”, ha declarat.
Mobilització del món local
Els protagonistes de l’acte han estat els representats del món local, tot i que hi ha hagut baixes importants com la de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no ha participat a l'acte i tampoc ho ha fet cap membre del seu Govern.
Qui sí que ha reafirmat el seu compromís amb el referèndum ha estat la presidenta de l’Associació de Municipis per a la Independència i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, que ha deixat clar que aquest compromís es deu a la “responsabilitat que tenen amb els ciutadans que els van votar”. En aquest sentit, Lloveras ha avisat l’Estat que “no tiraran enrere” i ha recordat que si fins ara “els més de 400 atacs de l’Estat als ajuntaments no els han aconseguit aturar, no ho farà res a partir d’ara”.
A més a més, Lloveras ha avançat que des de l’AMI “s’ha proposat als municipis agermanats que durant el referèndum vinguin a Catalunya a fer d’observadors”.
Per la seva part, el president de l’Associació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch, ha volgut agrair la feina que han fet i estan fent des del Govern i el Parlament perquè el referèndum tiri endavant. Buch ha afirmat que “la ciutadania és darrere seu però que d’aquí tres mesos, el dia del referèndum, serà al seu costat, a les urnes”.
Buch, com Lloveras, també ha tingut paraules per al Govern de Mariano Rajoy, a qui ha demanat que busqui al diccionari d’on prové la paraula democràcia i veurà que no vol dir “fidelitat al Govern del PP”.
L’acte també ha comptat amb parlaments de diferents alcaldes catalans, com ara l’alcalde de Sabadell, Juli Fernández, i l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que han expressat la “voluntat i la responsabilitat del món local” i que per això “posaran les urnes el pròxim 1 d’octubre, ja que “es deuen als seus veïns”. En aquest sentit, els alcaldes són conscients que de cara a la celebració del referèndum “hi ha molta feina per endavant, però la faran, i la faran ben feta”.
A banda de mostrar el suport, els representants del món local han demanat a la Generalitat que “allà on no arribin els alcaldes hi haurà d’arribar el govern del país”.
En el document, els alcaldes també planten cara a l'Estat i avisen que "no es faran enrere per cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole que pugui articular l'Estat en contra de la celebració d'aquest referèndum". De fet, davant les amenaces del Govern espanyol, els alcaldes han deixat clar que no els faran enrere, “si sempre féssim cas a la llei, avui les dones no podrien votar”, una afirmació que ha arrencat els aplaudiments del públic.