El govern alemany ha retirat Catalunya de la llista de països de risc per viatjar pel coronavirus. Així consta en la darrera actualització de l'executiu germànic sobre les àrees d'arreu del planeta on considera que hi ha més risc de contagiar-se del virus. Altres països que han deixat de ser considerats com a lloc de risc són Suïssa, Noruega, França, Estònia, el sud de Dinamarca, Lituània, Jordània, els territoris palestins (Judea i Samària) i algunes regions holandeses. 

A escala espanyola, Alemanya també ha retirat el veto a Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid i l'enclau de Melilla. Segons explica el govern alemany, la classificació com a àrea de risc és el resultat de les anàlisis de les autoritats sanitàries i els ministeris d'Interior i Exteriors, entre d'altres.

Milloren les dades

Els ingressos als hospitals catalans per coronavirus han baixat avui dels 500. Per trobar una xifra similar cal tornar al 24 de juliol de l'any passat (452). El coronavirus continua sota control a Catalunya. La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir. Salut n'ha notificat un total de 488 (15 menys). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen de 158 a 153, 5 menys.

El risc de rebrot es troba en 80 punts, un menys que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, l'Rt o índex de contagi es troba en 0,94, igual que fa dos dies. És a dir, cada 100 persones en contagien 94. Per tant, continuem per sota de l'1. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió. Per la seva banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 86,06 per cada 100.000 habitants.

Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra total de positius des de l'inici de la pandèmia és de 694.579. El Departament n'ha notificat aquest divendres 1.218 més.

L'índex de positivitat se situa en el 3,35%, una xifra que està per sota del 5%, límit que fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que considera com un bon indicador per constatar que un país té la pandèmia sota control. Entre el 25 i el 31 de maig, la dada se situava en el 3,78%, i entre l'1 i el 7 de juny baixava fins al 3,36%.

En relació amb el nombre de morts per coronavirus, la xifra total des del març del 2020 puja fins a les 22.240 víctimes mortals. En les últimes hores se n'han notificat cinc. 

A la fotografia principal, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon | ACN