El president Artur Mas ha assegurat al programa Tot es mou de TV3, que "la indefensió davant l'Estat és total" per a les persones que han patit la fabricació de fake news, com va ser el seu cas el 2012. Mas ha fet les declaracions després de l'aparició de nous àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que revelen que es va fabricar informació falsa contra ell, contra Xavier Trias i contra Jordi Pujol dient que tenien comptes a Suïssa i no era veritat.  "Això ho he patit durant 10 anys. Una cosa que tu l’has patida en carn pròpia durant 10 anys... ara escoltar el Villarejo no em sorprèn. Si en 10 anys no s’ha fet res [sobre les fake news] però s’ha jutjat tots els líders independentistes, vol dir que contra determinades idees i persones es pot fer tot, i per protegir determinats interessos també s'hi val tot", ha resumit. "Però no han aconseguit desactivar l'independentisme", ha remarcat.

Mas ha recordat que aquestes informacions les va publicar el diari El Mundo, i que sovint va ser amb la intenció de modificar el comportament electoral dels catalans. "Després brindaven amb cava", ha descrit. Ell va perdre 12 escons, i ha citat el que li va passar a Trias, quan en plena campanya es va publicar que tenia un compte a Suïssa amb 13 milions d'euros, cosa que va resultar falsa, "però això li va costar l'alcaldia". "Darrere d’això hi havia el Ministeri de l’Interior, determinats mitjans periodístics espanyols, i la Moncloa no devia estar gaire lluny del coneixement de tot plegat i, probablement, Hisenda tampoc”.

Mas es queixa de la impunitat. "Deu anys després, qui ens defensa a nosaltres? Perquè quan l'Estat comet aquests delictes, no actua, arxiva les causes", ha lamentat. Mas ha afegit que ara cal mirar endavant i al seu entendre això significa que caldria "reparar els danys que s'han ocasionat i sobretot reparar les injustícies". I ha apuntat que també cal acudir a les instàncies europees, tal com ja ha fet. Però és un procediment lent, ha dit.

 

No serà candidat a l'alcaldia

 

El president Mas ha indicat que no serà candidat a l'alcaldia de Barcelona, tot i que a títol formal "algunes persones" de Junts l'han sondejat a títol preliminar per saber si hi estaria disposat. Ha explicat però que no se li ha fet cap proposta formal en aquest sentit. Junts està pendent de triar candidat, després de la decisió d'Elsa Artadi de retirar-se de la política, però no es prendrà la decisió fins després del congrés previst per a principis de juny.