La CUP ha aconseguit sumar suports a l’auditoria ciutadana del deute públic, una de les propostes estrella del grup parlamentari. El Parlament ha aprovat parcialment una moció en aquest sentit, malgrat que, després de la negociació i el debat, han caigut punts essencials.
D’una banda, només els diputats de la CUP i els de CSQP han votat a favor del “reconeixement de deutes que es poden considerar il·legítims” i, per tant, de plantejar l’opció “d’impagar els deutes que resultin il·legítims”. Aquests dos punts han caigut del redactat després que la resta de grups de la cambra votessin en contra. Per tant, el Parlament no ha accedit a impagar el deute il·legítim, tal com volia la CUP.
El pal i la pastanaga de JxSí
La votació d’aquesta moció també ha estat una prova de foc per a la cohesió de JxSí, que la coalició ha superat quan falten poques setmanes perquè el grup iniciï la negociació dels pressupostos amb els cupaires que volen replantejar sí o sí el pagament del deute públic i els mecanismes d’endeutament de l’administració catalana.
De fet, poques hores abans les diputades de la CUP Mireia Boya i Gabriela Serra es reunien al despatx del junter Lluís Corominas per esmenar algunes de les mesures del text. Entre els matisos introduïts alguns de significatius que rebaixen el compromís del Govern amb l’auditoria.
El text final reconeix un excessiu endeutament de la Generalitat i insta el Govern a "col·laborar amb l'auditoria ciutadana i popular sobre el deute públic i altres compromisos financers i impulsar mesures que siguin de la seva competència", un punt que ha prosperat amb els vots de JxSí, PSC, SíQueEsPot, el PP i la CUP, i l'abstenció de C's.
L’estelada, també als passos perduts
Tot plegat en una jornada que respirava certa buidor als passadissos després de la concurrència i l’expectació de la mediàtica visita d’Arnaldo Otegi. Avui, però, als passadissos la polèmica per la prohibició de l’estelada a la final de la Copa del Rei ha estat la protagonista de les declaracions extraparlamentàries.
Paradoxalment, tots els grups parlamentaris -també PP i C’s- han rebutjat la prohibició. Evidentment, amb certs matisos que no han dissimulat el malestar del PP comandat per Xavier García Albiol amb la cèlebre delegada del Govern espanyol a Madrid.
Albiol també ha aprofitat els micròfons per retreure a Francesc Homs que protestés per la seva judicialització arran del 9-N, “quan ell ha estat ‘más chulo que un ocho’”.
Recuperar les lleis suspeses pel TC
Tots els grups parlamentaris -a excepció de Ciutadans que s’ha abstingut i de PP que hi ha votat en contra- han aprovat una moció que demana al Govern que traslladi a la cambra els projectes de llei “que permetin fer plenament aplicables i efectives” les lleis catalanes suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional.
En concret, es refereix a la Llei d’emergència habitacional i pobresa energètica, la de l’impost sobre habitatges buits, impostos sobre nuclears i la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones. Es tracta de “deixar sense efecte pràctic la suspensió del TC”.
Impuls al Pla Estadístic
L’aritmètica parlamentària també ha donat el vistiplau al projecte de llei sobre el Pla Estadístic de Catalunya 2017-2020. Modifica l’anterior normativa i, entre d’altres coses, ha de permetre aprofitar la informació administrativa per fer estadístiques que permetin ajustar millor les polítiques públiques.
CSQP havia presentat una esmena a la totalitat que no ha prosperat perquè, segons Joan Coscubiela, la proposta “és demanar un xec al blanc al Parlament, ja que no detalla els procediments estadístics”. El PP ha mostrat certa reticència davant la sospita que el Govern pugui “utilitzar” o “manipular” les dades en funció dels seus interessos polítics.
Fre al turisme de borratxera
A les portes de la temporada d’estiu, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, també ha anunciat que el Govern expulsarà dels canals de promoció turística tots els establiments que fomentin el turisme de borratxera. Baiget ha confirmat que continuaran les inspeccions als locals: se n’han fet més d’11.300, que han derivat en 720 expedients sancionadors.
Vagància
La dosi de brega dialèctica de la jornada l'han servit el junter Roger Torrent i la popular Andrea Levy que s'han encarat en una competició sobre la "vagància" mentre es discutia una moció sobre la judicialització de la política. Levy ha retret "el victimisme del Govern" que "practica el desistiment de les seves funcions" i prefereix "exercir la vagància" abans que legislar dins el seu àmbit competencial per ajudar els catalans que ho passen malament.
"Ja té nassos que segons qui parli de vagància", ha reblat Torrent.