La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha denunciat la repressió que l'estat espanyol exerceix contra l'independentisme davant del cos consular europeu de Barcelona. Ho ha fet aquest dilluns en un acte celebrat al Palau del Parlament per commemorar el Dia d'Europa, al qual hi ha assistit tot el cos consular europeu a Barcelona.

"Els demano que continuïn vetllant per l'entesa dialogada de totes les nacions", ha dit Borràs dirigint-se als cònsols per afegir tot seguit: "No podem acceptar que a l'Europa del segle XXI tinguem presos polítics i exiliats per haver organitzat un referèndum". La presidenta de la Cambra catalana ha reclamat una Europa "que aposti per una democràcia sense dobles estàndards" i ha advertit que "callant sobre aquests fets, debilita el seu rol al món".

El darrer episodi va ser la visita que l'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, va fer a Moscou (Rússia), quan va veure com el ministre d'Exteriors del país, Serguei Lavrov, li replicava amb els presos polítics catalans quan aquest li havia demanat l'alliberament de l'opositor Aleksei Navalni.

acte dia de europa parlament - parlament

El cos consular europeu a Barcelona escolta la denúncia de Borràs / Foto: Parlament

Defensa del català

"Europa ha d'anar més enllà d'una unió econòmica i política, per ser una unió de democràcia menys armada d'armes i més armada d'investigadors i intel·lectuals", ha continuat Borràs, que també ha denunciat que el català encara no sigui oficial a les institucions europees tot i la diversitat cultural i lingüística que aquestes diuen defensar.

A l'acte també hi han assistit representants de tots els grups, també dels unionistes, com el popular Alejandro Fernández, el socialista Ferran Pedret, el portaveu de Vox, Juan Garriga, i el portaveu d'Exteriors de Ciutadans, Matías Alonso.

El Dia d'Europa es commemora en record de la declaració feta a París el 9 de maig de 1950 per l'aleshores ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, que va comportar la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer, embrió de l’actual Unió Europea.

A més de Borràs, a l'acte hi ha intervingut la cònsol general de Portugal a Barcelona, Ana Coelho, com a representant de la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea. Just abans, s'ha interpretat la cançó Meu fado meu a càrrec dels alumnes del Conservatori del Liceu en honor, precisament, a la presidència portuguesa de la Unió.