El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha instat a Esquerra Republicana de Catalunya i el PSC a "forçar" una nova presidència al Parlament de Catalunya, per així substituir a Laura Borràs, qui recentment va ser suspesa per la mateixa Mesa de la Cambra. En una entrevista a l'ACN, Martín Blanco ha remarcat que caldria escollir un nou president o presidenta "en ares de l'estabilitat institucional" i de la "seguretat jurídica", per a tal fi es dirigeix als partits que conformen la Mesa del Parlament. En especial, es focalitza en els republicans i els socialistes, qui espera que "precipitin" la convocatòria d'un ple per escollir un nou president o presidenta. 

En la seva darrera entrevista, Martín Blanco no s'ha centrat únicament el cas de Laura Borràs, també ha assenyalat la situació del diputat de Junts per Catalunya Lluís Puig. Després que la justícia espanyola tombés el vot delegat de Puig, Borràs va garantir que li comptabilitzaria igual, tot i que encara no s'ha signat cap de les actes que l'han de recollir. Ara, amb la vicepresidenta primera, Alba Vergés, fent funcions de presidenta, Ciutadans ja avisa que si les actes inclouen el vot de Puig la portaran als tribunals. "Exigirem el compliment de la llei i de les resolucions del TC", remarca el portaveu de la formació taronja. 

Tant el cas de Borràs, com el de Puig han despertat fet xocat als dos socis de Govern. Malgrat tot, Martín Blanco veu "improbable" que l'executiu s'acabi trencant abans que acabi la legislatura. "Si una cosa s'ha demostrat és la gran voluntat de poder, que els farà mantenir-se al poder costi el que costi", ha assegurat i ha afegit que trencar l'acord de govern "pot tenir conseqüències des del punt de vista de la continuïtat política i l'hegemonia". 

Castellà, llengua vehicular a l'escola 

El castellà a l'escola, ha estat, des dels inicis de la formació, una de les pedres angulars del seu discurs. Martin Blanco no s'ha sortit d'aquesta línia i ha aprofitat l'entrevista per insistir que el castellà ha de ser vehicular a l'escola i que com a mínim el 25% de les classes han de ser en aquesta llengua. Tot i la polèmica per la sentència que obligava a impartir el 25% de castellà, un cop aprovada la llei i el decret que defensen el català a l'escola el TSJC va constatar que ja no podia aplicar-la, i va decidir portar les dues normes al TC perquè dictamini si són inconstitucionals. Davant aquesta situació Martín Blanco no vol avançar escenaris, però sí que confia que el TC acabi tombant les normes.

Una esperança que el passat dimarts va ser relativament corresposta pel Tribunal Suprem, que va tombar per primer cop els projectes lingüístics de dues escoles de Catalunya per incomplir el 25% de castellà en el programa docent. La secció primera contenciosa administrativa va decidir després de desestimar els recursos de cassació de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en considerar que manquen de motivació. El Suprem ha anul·lat així els projectes lingüístics de dos centres escolars, un d'Abrera, el Josefina Ibáñez, i l'altre de Barcelona, el col·legi Bogatell, ja que "no s'ha fonamentat prou".