L'interrogant ja està resolt. L’assemblea nacional extraordinària de la CUP, celebrada aquest diumenge a Granollers, ha votat a favor de participar a les eleccions del 21 de desembre, malgrat que les consideri “il·legítimes”. El 91,64% dels militants anticapitalistes hi han votat favorablement, mentre que només el 7,83% ho ha fet en contra. Ho farà amb les sigles actuals al Parlament: CUP-Crida Constituent.
Concretament, entre les tres opcions que consideraven participar-hi, la més votada (amb el 64,05%) ha estat que “la CUP-CC aposta per liderar una candidatura el més àmplia possible, clarament rupturista independentista i d’esquerres”. La d’una “coalició o llista el més àmplia possible que defensi República, amnistia i llibertat dels presos polítics” ha rebut el 21,72% dels vots, mentre que la llista ciutadana sense polítics, el 12,59%. El fet que l'opció guanyadora hagi estat majoritària ha fet que no fos necessària una segona ronda de votació.
Després de decidir presentar-se a les eleccions convocades per Rajoy, ara al partit de l’esquerra independentista li toca acordar qui formarà part d’aquestes llistes. Les assemblees territorials de la CUP faran les seves propostes, que seran votades de forma telemàtica per la militància. El termini per registrar candidatures finalitza el proper divendres 17 de novembre.
Preparar-se pel 22-D
Malgrat que les ha considerat “absolutament il·legítimes i imposades”, la fins ara diputada Anna Gabriel ha defensat la decisió de la militància, que ha pensat que calia que la veu de l’esquerra independentista fos present en aquests comicis. “Li devem a la gent que va defensar els col·legis l’1 d’octubre i li devem a la gent de les vagues generals”, ha defensat.
No obstant això, Gabriel ha posat posar el focus no tant en el 21 de desembre com en el 22. Abans d’aquest dia hauran d’anticipar tots els escenaris possibles, amb realisme, ha avisat. “Hem de començar a donar cos al que no poden ser meres proclames”, ha dit. En aquest sentit, els cupaires s’han compromès a “materialitzar” la República i posar en marxa un procés constituent. “Sabem que el procés constituent no és possible sense una ruptura amb l’Estat espanyol, i també sabem que només trencarem amb l’Estat espanyol si fem un procés constituent”.
“El 155 no es pot combatre amb unes institucions dèbils”, ha advertit l’exdiputada anticapitalista. És per això que ha demanat “determinació dels que fan funcionar els engranatges de l’administració” i treballar per crear un “contrapoder popular”, que serà “la principal estructura d’Estat de la República Catalana”. Res de tot això, però, es podrà fer sense ser realistes. “Els costos poden ser proporcionals a l’alçada dels somnis, però enrere no hi ha futur i endavant nomes ens queda el present que podem construir”.
També ha llançat un missatge als qui “es diuen sobiranistes” però “no han tingut problemes en dir ‘ni DUI ni 155’”. Els ha preguntat: “Com es pot equiparar l’actitud d’un estat autoritari i feixista amb la voluntat de respectar el resultat d’un referèndum?”
“Ens sentim fortes”
La ponència política aprovada durant l’assemblea d’aquest diumenge es basa en tres pilars, que ha explicat la portaveu del Secretariat Nacional, Núria Gibert. En primer lloc, que “per construir una sobirania plena necessitem una república al servei de tothom, que tingui serveis públics forts”. En segon lloc, que s’ha d’avançar, “no retornar a cap casella de sortida”. En aquest sentit, ha avisat que “la pantalla de ‘llibertat, amnistia i Estatut d’autonomia’ és una pantalla passada”. Finalment, des de la CUP han constatat que “les ordres ja no surten dels palaus, ni de cap despatx allunyat de la ciutadania”, sinó del carrer.
“Ens sentim fortes per liderar-la i tenim valuosíssimes aliades”, ha assegurat en referència a la decisió de concórrer sota el paraigua de CUP-Crida Constituent. “Volem fer el camí amb totes aquelles que reconeguin els resultats de l’1 d’octubre i no vulguin posposar ni un minut més l’agenda social que urgeix aquest pais”, ha afirmat.