La Fiscalia General de l'Estat ha demanat que s'ampliï la querella que es va presentar el 16 de maig per la compra de les urnes amb l'anunci de data i pregunta del referèndum, que va fer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.
El ministeri públic no demana més imputacions ni cap tràmit judicial concret, només amplia el text inicial amb els moviments que ha fet el Govern fins ara i pressiona perquè la querella s'admeti a tràmit. Fa un mes que és sobre la taula de la magistrada Mercedes Armas.
José María Romero de Tejada, fiscal en cap de Catalunya, sostenia la querella en el fet que la compra de les urnes era per fer el referèndum. Un referèndum prohibit pel Tribunal Constitucional "de forma taxativa i contundent en el sentit de considerar-lo radicalment contrari a la Constitució Espanyola". Tot l'argumentari de l'ampliació de la querella es basa en els moviments del Govern de la Generalitat de l'últim mes, que, segons la Fiscalia, demostren clarament la voluntat que la compra de les urnes és per a un referèndum i no per a res més.
La Fiscalia argumenta que des de la presentació de la querella fins ara "s'han succeït determinats esdeveniments que reforcen la tesi sostinguda en la querella, pel que fa a la iniciació dels tràmits per l'adquisició de les urnes, no té cap altra finalitat que la d'utilitzar-les per a la realització de l'anomenat referèndum per a la secessió".
L'escrit que s'ha presentat aquest matí al TSJC fa clares referències a l'anunci públic del divendres passat pel "president de la Generalitat de Catalunya de la seva ferma voluntat, expressada amb tota solemnitat, juntament amb el govern que presideix i del qual forma part la querellada Honorable senyora Meritxell Borràs, de portar a terme l'anomenat referèndum el proper dia 1 d'octubre arribant a concretar la pregunta que sotmetran als catalans: 'Voleu que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República?'".
La Fiscalia admet que l'anunci no ha anat acompanyat de cap resolució "jurídicament valorable", ni impugnable per tant, però qualifica "d'indubtable que resulta una dada d'enorme transcendència" a tenir en compte a l'hora de valorar per a què s'utilitzaran les urnes que es volen comprar i que són l'objecte principal de la querella.
L'acte de Montjuïc a la querella
El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que és qui signa l'escrit d'ampliació i la mateixa querella, es fixa també en l'acte que diumenge van fer a Montjuïc l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació Catalana de Municipis per la Independència.
Diu que l'acte va comptar amb la consellera denunciada Meritxell Borràs i la resta del Govern i que van reafirmar la decisió acordada per la data i la pregunta. I destaca que, tant l'anunci de divendres com l'acte de diumenge, són "fets notoris" dels quals la premsa se n'ha fet ressò.
Amenaça les empreses
La Fiscalia també inclou en l'ampliació del text de la querella que el procediment de licitació per la compra de les urnes ha seguit tirant endavant i cita les dues empreses que s'han presentat al concurs públic: Suministros Integrales Futbida SL i Plàstic Express SL.
I alerta que les dues empreses "podrien, amb la seva intervenció, facilitar les finalitats presteses pels querellats i participar, com a destinataris finals dels fons públics, en la realització d'una despesa il·lícita".