El Tribunal Constitucional ha exigit avui per unanimitat a la Comissió d'Estudi del Procés Constituent del Parlament català que respecti la Carta Magna i ha recordat que la seva activitat és "absolutament inviable" per la seva coincidència amb el "procés de desconnexió" que ja va declarar nul l'alt tribunal.
En la reunió del Ple, el TC ha acordat per unanimitat estimar l'incident d'execució plantejat pel Govern sobre la sentència de desembre de 2015 que va declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de la resolució de la càmera autonòmica del 9 de novembre d'aquest any amb la qual es volia iniciar aquest procés de "desconnexió".
Segons la resolució unànime del TC, existeix una "coincidència substancial" entre l'àmbit d'actuació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent i les finalitats perseguides pel resolució del 9 de novembre.
Avís a la Mesa
Un acte en el qual l'alt tribunal espanyol adverteix al Parlament, i "especialment a la Mesa" de la Cambra, que l'activitat d'aquesta Comissió ha de sotmetre's "al compliment de les exigències de la Constitució i, singularment, dels procediments de la seva reforma".
I li avisa que de cap manera la Comissió podrà dirigir-se a "l'obertura d'un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l'estat català independent".
D'aquesta manera, l'acte ha acordat "advertir als poders implicats i als seus titulars, especialment la Mesa del Parlament, sota la seva responsabilitat, del deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats enunciats".
L'incident d'execució de sentència es dirigeix contra la resolució del Parlament català del 20 de gener d'aquest any de creació d'aquesta comissió, la nul·litat de la qual va sol·licitar l'Advocacia de l'Estat, petició a la qual es va sumar la Fiscalia General de l'Estat, en entendre que amb ella es pretenia seguir endavant amb l'anomenat "procés constituent de Catalunya".