La Guàrdia Civil hi ha tornat i ha comunicat un presumpte delicte a un testimoni del cas dels preparatius del referèndum. El director general de comunicació del Govern, Jaume Clotet, ha comparegut aquest matí i se li ha comunicat que hauria pogut cometre un delicte de sedició i que hi ha indicis per imputar-lo pel web del Pacte. I en aquell moment ha entrat l'advocada per assistir-lo i ell ha deixat de respondre les preguntes.
Ahir la Guàrdia Civil ja va donar per imputat també el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin. Però només un jutge pot imputar, per tant la investigació a Nin no és efectiva.
L'última versió que s'ha fet pública, pel que fa a la versió del jutge, és que l'instructor d'aquest cas no ha ordenat cap dels interrogatoris que està fent la Guàrdia Civil aquests darrers dos mesos. Després dels moviments, però, d'ahir i avui de la benemèrita, que va arribar a dir a Joaquim Nin que estava imputat, el magsitrat númeró 13 s'ha desmarcat de les accions que està fent la Guàrdia Civil. Ni ha ordenat els interrogatoris, ni molt menys ja imputat ningú.
La Guàrdia Civil, que actua de policia judicial, està fent els interrogatoris i deixant entendre als citats que poden acabar imputats per un delicte de sedició. Cosa que provocaria, si acaba sent cert, que el cas salti a l'Audiència Nacional, que és qui investiga aquest tipus de delictes. El titular del jutjat número 13 s'hauria d'inhibir. El que fa pensar que és més una estratègia policial que judicial la que s'està portant a terme aquests dies en el cas dels preparatius del referèndum, que parteix de les declaracions de l'exsenador d'ERC, Santiago Vidal, i una querella de VOX, i més després de conèixer el posicionament del magistrat.
La informació és escassa perquè hi ha secret de sumari, i el jutge, a més l'ha prorrogat un mes més, a l'espera de rebre l'informe de la Guàrdia Civil.
Mentrestant la policia avui ha interrogat com a testimoni l'exportaveu del Pacte nacional pel referèndum, Joan Ignasi Elena i el director general de comunicació del Govern, Jaume Clotet.
Clotet ha arribat a un quart de nou del matí i ha marxat tres hores després, pels volts d'un quart de dotze del migdia. Ha sortit sense dir res, acompanyat de l'advocada de la Generalitat que ahir va acompanyar també Joaquim Nin, i tots dos han marxat a peu per la travessera de Gràcia.
Joan Ignasi Elena ha entrat a un quart d'onze i ha sortit a quarts de dues.
La Guàrdia Civil els ha citat com a testimonis pel cas que investiguen per al jutjat número 13 de Barcelona sobre tots els preparatius del referèndum. El jutge, però, no ha demanat cap d'aquestes declaracions. La Guàrdia Civil està actuant d'ofici i sota secret de sumari, fet que comporta que cap dels testimonis citats tingui coneixement exacte del contingut i els motius dels interrogatoris.
Els interrogatoris
Aquestes dues declaracions se sumen a les que ja van tenir lloc dimecres passat, la del secretari general de Presidència, Joaquim Nin, a qui la Guàrdia Civil va acabar comunicant la seva situació d'imputat en la investigació policial pels preparatius de l'1-O que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, després de prendre-li declaració. El jutge, però, no en va ordenar ni la declaració ni la imputació, segons fonts del TSJC.
La Guàrdia Civil també va prendre declaració com a testimoni al director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells. Els alts càrrecs de la Generalitat van ser citats per ser interrogats en relació amb la posada en marxa dels webs que informen sobre el referèndum i la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que va llançar el Govern.
Crítiques des del Govern
La notícia de la declaració de Clotet l'ha revelada el conseller de Presidència, Jordi Turull, al Ple del Parlament d'aquest dijous durant una interpel·lació sobre els mitjans públics realitzada pel diputat de Ciutadans, David Mejía.
Turull ha lamentat en la seva intervenció que el director general de comunicació no l'hagi pogut ajudar a "preparar millor" la seva intervenció, ja que havia de declarar davant la Guàrdia Civil per la citada causa oberta per un jutge de Barcelona, una situació que ha qualificat d'"inèdita".
Una decisió àmpliament criticada pel Govern de la Generalitat. De fet, el conseller de Presidència, Jordi Turull, ja va anunciar que denunciaran davant del jutge de guàrdia "la greu vulneració de drets fonamentals" que "s'ha perpetrat en la declaració davant la Guàrdia Civil de Joaquim Nin".