Què han acordat amb l’alcaldessa Ada Colau perquè doni suport al referèndum?
Que la gent pugui votar amb normalitat i no hi hagi dificultats, sinó facilitats, sense posar en risc, com a tot arreu, cap treballador públic ni cap funcionari.
Però es votarà en locals de la Generalitat, de l’Ajuntament, o de totes dues administracions?
No conec la microcirurgia, però és molt important que davant la tessitura d’acció o omissió, se'ns digui que, en tot el que depengui d'ells, ajudaran. És un bon acord i el valorem positivament. L’important és això: Generalitat i Ajuntament aniran a l'una perquè la gent pugui votar amb normalitat.
Generalitat i Ajuntament aniran a l'una perquè la gent pugui votar amb normalitat a Barcelona
Els membres de les meses electorals ja han estat sortejats...
Sí, s’està fent tot tal com preveuen la llei i el decret.
On s’han fet els sortejos?
Molta d’aquesta informació no la diem perquè seria tant com contestar i tenir una brigada dels GEO intervenint. No ho estem fent de la manera que ens agradaria, ni explicant-ho com voldríem, però com que estem en un estat de setge encobert, o cada vegada menys encobert, i el valor que ha de prevaldre és l’1 d’octubre, hi ha molta informació [sobre l'operatiu del referèndum] que no la podem donar. Això sí, s’està imposant al conjunt del Govern la cadena absoluta de confiança. Totes les decisions les assumim com a Govern de manera solidària, conjunta.
Com que estem en un estat de setge encobert, hi ha molta informació sobre l'operatiu que no la podem donar
Com es comunicarà als membres de les meses que en formaran part?
Rebran una comunicació, com sempre.
De quina mena? Com?
Rebran una comunicació.
El Tribunal Constitucional ho ha prohibit...
Rebran una comunicació.
I si hi volen recórrer, hi podran recórrer, si hi ha cap problema?
Bé, a partir d’aquí això ja no li pertoca al Govern. La Sindicatura Electoral prendrà la decisió que hagi de prendre. Però en la mateixa comunicació [que rebran els ciutadans] ja s’explica tot això.
El Govern ja ha dit que té urnes...
Ho ha dit el president, sí.
Quantes urnes té el Govern?
Les suficients per cobrir els punts de votació que hi ha establerts.
El president va dir que al laboratori del Govern tenen preparades moltes alternatives. Si els prenen les urnes...
Apareixeran més urnes.
Només hi ha un pla: votar l'1 d'octubre, i a partir d'aquí hi ha molts escenaris previstos per afrontar les eventualitats
Com es podran distribuir les urnes als col·legis?
Home! Vostè creu que jo ara explicaré com es distribuiran les urnes? No ho farem. Es distribuiran. Només hi ha un pla, que és votar l’1 d’octubre, i a partir d’aquí hi ha molts escenaris estudiats i previstos per fer front a les eventualitats. Ens agradaria que com a qualsevol elecció ningú preguntés com arribaran les urnes als col·legis; això se’ns pregunta molt, però no podem contestar. Està pensat i la persona que ho ha pensat té tota la confiança.
Qui és la persona que ho ha pensat?
He dit la persona? El Govern, el govern de Catalunya.
Les persones que siguin convocades i vagin a les meses han de tenir alguna preocupació? El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha apuntat que podrien tenir alguna responsabilitat.
El fiscal general de l’Estat i el president Rajoy han apuntat fins i tot als que vagin a votar. Això és el despropòsit número u. Una persona no ha de tenir cap problema per participar. No poden jutjar 50.000 persones. No poden!
No poden jutjar 50.000 persones. No poden!
Els voluntaris poden tenir algun problema?
No, perquè hi insisteixo: no estem fent cap delicte. Participar, col·laborar, ajudar en un referèndum no és cap delicte. I no perquè ho digui Jordi Turull. No perquè ho digui el govern de Catalunya: és que ho va dir el Congrés dels Diputats, que va derogar allò que per la porta del darrere es va introduir en la reforma del Codi Penal. Com pots dir a un ciutadà que tindrà problemes per una cosa que no és un delicte, per una col·laboració puntual? No és cap delicte.
Per tant, es garanteix que ni les persones que formen part de les meses, ni els col·laboradors, ni les persones que vagin a votar tindran cap problema?
Exacte.
Així doncs, no se’ls pot perseguir, des de l’Estat...
No se’ls pot perseguir dret en mà. I Codi Penal en mà. El que sí se’ls pot perseguir és ideològicament, com s’està fent. Però no se’ls pot perseguir perquè no és un delicte. I no és un tema d’interpretació. Hi insisteixo: hi va haver una derogació expressa d’una reforma que va fer el PP i que el TC li va dir després que no podia fer. Però hi va haver una derogació expressa dient: com es pot considerar delicte el fet d’ajudar o col·laborar en la preparació d’un referèndum, encara que qui el convoqui no en tingui la competència, segons una de les autoritats? Nosaltres creiem que tenim la legitimitat per convocar-lo, però en la tessitura que ho posen ells, com poden perseguir això, si no és cap delicte?
No es pot perseguir les persones que hi col·laborin perquè un referèndum no és delicte
Vostè diu que si es retiren unes urnes apareixeran unes altres urnes.
Sí.
Si es tanca un col·legi electoral en trobaran un d’alternatiu?
Davant de cada obstacle hi ha prevista una solució.
Es preveu la votació telemàtica?
No, perquè com menys canvis fem respecte al que la gent està acostumada a fer, més garanties ofereixes. Podríem haver utilitzat aquest moment per fer proves i, tot i que ens agradaria oferir la imatge de país modern, vam decidir que s’havia de votar de la manera més similar a com s’havia votat sempre. Algú encara hi podria buscar tres peus al gat que no hi són.
Ho deia com a alternativa que no es pugui votar en urna...
Aquesta no la tenim.
La ciutadania rebrà la targeta censal?
Rebran una targeta censal a casa dient on els toca votar.
Si algú no rep la targeta censal i vol votar, què ha de fer?
Som al segle XXI. Hi haurà plataformes telemàtiques perquè se’n pugui assabentar.
Quan estaran activades aquestes plataformes?
Aviat.
Hi haurà temps per recórrer per tal de quedar inclosos al cens si no es rep la targeta censal?
Sí.
I d’on ha sortit aquest cens?
[Riu] Hi ha molta informació sensible, i més amb tot el que està passant, que no podem fer pública. I hi ha un acord del Govern que diu que totes les coses que es decideixin per fer efectiu l’1 d’octubre és un acord de tot el Govern, no d’aquell conseller o aquella consellera.
Quin paper tindran els col·laboradors que s’estan registrant a la web?
Hi ha molta feina a fer perquè tot estigui a punt. I hem superat àmpliament el nombre de gent que necessitàvem. Per això, amb gairebé 48.000 persones que s’hi ha apuntat hem decidit que ja n’hi ha més que suficients.
La democràcia no és només que la gent voti: també és aplicar allò que decidim
Com s’imagina el dia 2 d’octubre?
Me’l vull imaginar amb la ressaca d’una nit joiosa i feliç. Perquè hi ha hagut moltíssima gent que ha anat a votar i perquè el sentit majoritari de la gent que ha anat a votar ha estat que sí. La democràcia no és només que la gent voti. La democràcia és també aplicar allò que decidim. I per tant estaré molt content d’haver pogut viure un moment històric amb conseqüències per al futur.
I com s’aplica, com s’implementa el resultat, si guanya el sí?
Catalunya no seria el primer Estat a nivell mundial que arriba a la independència en una situació de no acord. Fa molt temps que s’hi treballa. Justament perquè no tenim la sort d’haver-nos d’entendre com feien els escocesos amb el Regne Unit, sinó que l’Estat espanyol funciona de manera molt diferent, fa molts mesos que s’ha treballat en la línia de la seguretat jurídica, de no fer cap salt al buit, en la línia de la continuïtat dels serveis i en la línia que la gent participi en el procés constituent per dir quin país vol. És evident que això no ho fem per posar una bandera catalana on hi ha la de l’Estat espanyol i que tot segueixi igual. Ara ens hem de concentrar sobretot, en primer lloc, que la gent, per demòcrates, participin en el referèndum i, en segon lloc, aquells que volem que es voti sí, intentar convèncer el màxim de gent possible que voti sí.
Quants observadors internacions hi haurà?
Bastants. Hi haurà molta gent. Una cosa són les missions que coordina el conseller Romeva, però després també hi ha alguna iniciativa de molts ajuntaments que es basa en els agermanaments amb municipis d’altres països i, a part, hi ha molta gent que ha manifestat que l’1 d’octubre i el 2 d’octubre els agradaria ser a Catalunya.
De la resta de l’Estat, no del Govern sinó d’altres territoris, algú els ha dit alguna cosa?
No em consta. Hi ha expectació. Però després la informació que els arriba ho fa de manera molt distorsionada, la qual cosa és molt preocupant. Però no hi ha hagut gestos d’implicació de governs d’altres comunitats autònomes.
L'Estat ha entrat en una escalada de desesperació que motiva més gent a anar a votar
Vostès que ja ho tenien tot estudiat, els ha sorprès la reacció de l’Estat o de moment està dins del previst?
Teníem previst que, menys política, ho faria tot. I s’ha confirmat. A partir d’aquí, ha entrat en una escalada de desesperació fent tot un seguit d’accions que l’únic que fan és que hi hagi més gent motivada per anar a votar. Estic notant aquesta reacció: gent que no estava gaire per la cosa i ara té pressa per anar a votar, perquè sent trepitjada la seva dignitat com a ciutadà. Inclús gent jove, que ara estan amb moltes ganes d’anar a votar, per un tema de dignitat democràtica i personal, gairebé. Les querelles contra els alcaldes són atacar el cor de la democràcia, perquè si hi ha una vessant política que la gent aprecia més de la dinàmica de partits, és el món dels alcaldes. Això se’ls està girant en contra com un bumerang.
I a Santa Coloma de Gramanet, l'Hospitalet de Llobregat... aquells grans ajuntaments, bàsicament del PSC, que no cedeixen els locals?
Poden tenir una actitud de diferents graus. No puc dir què passarà. Serà una jornada cívica. La manera que tot funcioni amb normalitat és que vagi moltíssima gent a votar. Nosaltres ho farem tan bé com puguem, i més.