¿Es poden prohibir les estelades a la final de la Copa del Rei que disputaran el Barça i el Sevilla al Calderón i autoritzar a la vegada una manifestació filonazi, 24 hores abans? És el criteri aplicat per la delegada del govern central a Madrid, Concepción Dancausa, prescindint dels antecedents violents del grup Hogar Social Madrid (HSM), convocant d'una marxa aquest dissabte a la capital espanyola, com també del seu discurs manifestament anticonstitucional. Aquí, la seva plana a Facebook.
Si Dancausa apliqués a HSM la llei de l’Esport, en la qual s’empara per prohibir les estelades, els membres de HSM no podrien sortir de casa. La violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància, són actituds associades a les fraccions de seguidors més extremistes dels clubs de futbol i coincidents de ple amb les idees de HSM. De fet, el grup tampoc és aliè al radicalisme en les grades: una part dels seus membres ho són a la vegada de Suburbios Firm, una escissió del Frente Atlético, els radicals de l’Atlètic de Madrid. A les files de HSM també hi ha membres de Ultras Sur, els hooligans del Reial Madrid.
Ultres okupes i indignats
Hogar Social Madrid es va fundar el 2014 amb el nom de “Hogar Social Ramiro Ledesma”. Malgrat la picada d’ullet al feixisme primigeni -Ramiro Ledesma va ser cofundador de les JONS, organització associada després amb la Falange de José Antonio Primo de Rivera-, HSM és tota una novetat en la miríada de grups ultres que xipollegen en els marges del sistema parlamentari espanyol. Els activistes de HSM actuen com uns “indignats” d’extrema esquerra però des dels antípodes ideològics. Fins i tot usen les conegudes màscares del 15-M però pintades de blau.
HSM es va donar a conèixer amb l’okupació d’un edifici d’oficines a Madrid, al districte de Tetuan, l’estiu del 2014. Era el primer cop que un grup neonazi protagonitzava una okupació a l’Estat espanyol. La presència d’un grup rival d’extrema esquerra va motivar incidents durant els quals es van usar còctels Molotov, cosa que finalment va moure la policia espanyola a desallotjar l’immoble al setembre. L’últim edifici que han ocupat és l’antiga seu del NODO, el noticiari franquista, al districte de Chamartín.
Atac a la mesquita
Posterioment van protagonitzar un atac amb pots de fum i bengales contra el Centre Cultural Islàmic de Madrid, conegut com la mesquita de l’M-30, el centre de culte musulmà més gran d’Espanya. Va ser el 22 de març passat: el mateix dia dels brutals atemptats gihadistes a Brussel·les que van causar la mort a més de 30 persones. Els membres de HSM van desplegar una pancarta on es llegia: “Hoy Bruselas, ¿mañana Madrid?" L'organització reclama l'expulsió de grups d'immigrants que associa amb la delinqüència en diferents barris de Madrid.
El caràcter xenòfob de HSM es manifesta igualment en la que constitueix la seva activitat més habitual: el repartiment gratuït o a baix preu d’aliments a persones afectades per la crisi econòmica però únicament de nacionalitat espanyola. Aquestes accions tenen el seu referent llunyà en el projecte d’Estat del benestar racial promogut per Adolf Hitler -només per a alemanys de “pura raça ària”- i un referent molt proper en la “xarxa assistencial” creada pel principal grup de l’extrema dreta grega i tercer partit del país hel·lè, Alba Daurada.
Suspensió de la marxa?
La Red Española de Inmigración ha presentat davant la Delegació del Govern espanyol a Madrid una petició perquè es revisi d’ofici l’autorització de la manifestació convocada per HSM aquest dissabte per entendre que es tracta d’un grup “nazi” l’objectiu del qual són les persones refugiades. L’organització insta les autoritats espanyoles a impedir que "les esvàstiques i altres icones neonazis desfilin pels carrers de Madrid” i adverteixen de la possibilitat que es produeixi “apologia dels delictes d’odi”.
La marxa de HSM ha estat convocada sota el lema Defiende España, defiende a tu gente, de clares connotacions xenòfobes. No obstant això, i d'acord amb els cartells de la convocatòria, la bandera que s’espera veure en la manifestació és la constitucional.