Les eleccions del 26-J no són una simple repetició per a Francesc Homs (Vic, 1969). En aquests sis mesos, ha canviat el nom de la seva candidatura, que deixa d'anomenar-se Democràcia i Llibertat, per adoptar la marca Convergència; ha perdut els socis de Demòcrates i Reagrupament; i ha hagut de superar unes primàries -les primeres que se celebren a CDC- per repetir com a cap de llista. També la situació és diferent. Assegura que el 20-D en plenes negociacions per a la investidura d'Artur Mas, la seva prioritat era tirar endavant la legislatura, però que, aquest cop, l'objectiu són els comicis.
Els nostres adversaris voldrien que tiréssim Convergència al foc, però això no ho farem mai
Ara que sembla que Convergència està a punt de dissoldre’s, els agafa el rampell de fer una campanya convergent?
No és un problema de nostàlgia, ni el plantejament que estem fent com a formació política és el de carregar-nos Convergència. Nosaltres, allò nou que volem fer ho farem sobre la base del que representa CDC tots aquests anys. No deixant de ser el que som. Els nostres adversaris el que voldrien és que tiréssim Convergència al foc. Però això nosaltres no ho farem mai.
Va ser un error el pacte d’estabilitat amb la CUP i el pas al costat d’Artur Mas?
Si la CUP falla, és la CUP qui té el problema, i nosaltres vam fer bé de prendre les decisions que vam prendre. Jo m’he equivocat moltes vegades a la vida i m’ha fallat molta gent, però no per això deixaré de confiar en la gent. És prou gros, prou determinant el que estem fent, com per continuar pensant que només ho tirarem endavant si hi ha confiança. Ara, evidentment, se’n ressentirà perquè un actor del procés independentista té altres prioritats.
La decisió que ha pres el president demostra voluntat de confiar en la CUP
Els ponts s’han trencat definitivament amb la CUP?
Els ponts els ha trencat la CUP. Ho va dir el president Puigdemont i és d’aquesta manera. Veurem què passa en els propers mesos. La decisió que ha pres el president demostra voluntat de confiar. Si no, un no presentaria una moció de confiança. Veurem quin recorregut té. Són ells els qui han dinamitat els ponts.
Benet Salellas afirma que la culpa és d’homes de CDC que han fet impossible l’acord...
Això són excuses de mal pagador.
El votant de la CUP també ho valorarà d’aquesta manera?
Cadascú que ho valori com cregui. Jo només sé que la independència és un projecte possible, i alhora difícil i necessari, si volem tirar el país endavant. I només ens en sortirem si ho subordinem tot a l’operació perquè Catalunya tingui Estat independent. La unitat no ha de ser només un discurs sinó que s’ha d’aplicar amb fets. Tindríem ara, de cara al 26 de juny, un escenari més senzill per a tots, si hagués hagut una candidatura independentista unitària. Ho vaig defensar tot el mes d’abril.
La unitat no és només un discurs. ERC està molt gelosa de la seva identitat política
Està dient que ERC fa una opció partidista, quan no accepta anar plegats?
ERC està molt gelosa de mantenir viva la seva identitat política. Vol la independència, però al mateix temps vol, com a partit, poder continuar-se reivindicant. Això és molt legítim però penso sincerament que en un procés com la independència ens hi hauríem de subordinar plenament tots plegats. A mitjà termini acabarem arribant a la conclusió que o fem la independència o fem tesis de diferenciació entre nosaltres. Tot alhora és molt difícil.
I què proposa?
L’aposta estratègica de JxSí, jo la defenso com a futur, com a mètode de cara al procés.
La fórmula JxSí és la millor, jo la reivindico
Repetir a les pròximes eleccions catalanes JxSí?
No sé on serem a les pròximes eleccions. Quins passos s’hauran fet. Espero que s’hauran fet tots els que estan compromesos. Però, com a mètode de treball per assolir precisament l’objectiu, la fórmula JxSí és la millor, jo la reivindico. La defenso com a vigent.
El referèndum unilateral d'independència (RUI) s'ha convertit en un dels temes de campanya. Vostè ha advertit que presenta moltes dificultats, Puigdemont va dir tot seguit que és tècnicament possible, ERC no hi renuncia...
Jo dic que qualsevol pantalla democràtica requereix ser acceptada pels qui hi estan a favor i els qui hi estan en contra. Això és de calaix. Si no, no hi haurà font de legitimació. Que es pot aconseguir amb un referèndum unilateral? Perfecte. Que cal fer-ho a través d’unes eleccions? Doncs, quin remei! Però al final, el que és central és que els que estan a favor i en contra sentin aquella votació com un espai de legitimació democràtica. Si no, no té sentit. A partir d’aquí es pot discutir de tot.
Per tant, no descarta un RUI?
Jo no ho he descartat mai. Jo només poso l’accent en el fet que un referèndum és per disposar d’aquella font de legitimació democràtica per la declaració independència, i això només pot anar precedit d’un acte de legitimació democràtica com és posar urnes. Perquè hi hagi aquesta legitimació s’hi han de sentir interpel·lats els que estan a favor i en contra. Si fem un referèndum unilateral i només hi participen els del sí, no deixaria de ser una mica sorprenent com a mínim davant de la comunitat internacional. El rellevant no és si referèndum unilateral sí o no, sinó articular una pantalla democràtica on els del sí i els del no se sentin interpel·lats. A partir d’aquí, és evident que no descarto cap opció. Tampoc acabo d’entendre aquest debat que s’està generant.
Costa explicar que a vegades quan hi ha urnes l'independentisme no s'expressi amb tota la força que té
El sorprèn?
Pensava que el 27-S teníem un mandat molt clar i que havíem de lluitar per eixamplar la base d’aquell mandat. Cada cop que ens posin urnes l’independentisme ha de demostrar que és vigorós. Ara en tenim el 26-J. Costaria molt d’explicar que a vegades quan hi ha urnes a Catalunya l’independentisme no s’expressi amb tota la força que té. Encara que algú pugui pensar que no toca -i de fet no tocava-, el cas és que tindrem urnes el 26 de juny. No les convertiré en un plebiscit, perquè no ho són, però és evident que cada cop que tens urnes has de demostrar la força que tens. I això de la independència es construeix votant tantes vegades com faci falta.
No veu oportú aquest debat?
Jo demanaria una mica de serenitat a tothom i centrar-nos en l’objectiu principal. Ara el 26-J i després l’articulació de la reconstrucció de la confiança. Una cosa l’hem de fer a continuació de l’altra, i al final de tot hi haurà d’haver una pantalla democràtica. Si és un referèndum em semblarà fantàstic. Però l’haurem de fer de tal manera que tothom s’hi senti interpel·lat. Suposo que els que volen fer un RUI és per tenir després la legitimació per declarar un Estat independent.
No hi ha ni una diferència entre Puigdemont i jo sobre el RUI
Hi ha diferències entre Puigdemont i vostè o dins de CDC sobre aquest tema?
Ni una. No n’hi ha ni una, de diferència. Defensem el full de ruta. A CDC tenim tots plegats les idees molt clares que l’objectiu és la independència i eixamplar la base sobiranista. Estem treballant en això.
Què anirà a fer a Madrid, després que aquesta legislatura ha hagut de sentir que un candidat com Pedro Sánchez no volia ni sentir parlar de la seva abstenció?
Hi ha conjuntures que obliguen a comptar amb aquells amb qui potser no ho faries. El que s’intueix és que a Madrid els nostres vots podran valer a preu d’or. I que si no hi som, els ho faríem molt fàcil tot plegat. Això ens ha de permetre defensar els interessos de la gent de Catalunya en aquest mentrestant que no hem acabat el procés. Fent valer l’aritmètica, no el que digui el senyor Pedro Sánchez.
Fer-la valer per a la investidura?
Per a cada votació que es presenti. Hem situat quinze punts de cara al debat d’investidura. Això de l’aritmètica és molt tossut. Tant, que ha fet que hagin de repetir eleccions. Com que diuen que estan compromesos a no repetir eleccions, el nostre vot s’encarirà.
I amb qui vol negociar. Millor amb Iglesias que amb Sànchez, que va dir d’entrada que no volia ni l’abstenció de CDC?
He de dir que em sento molt allunyat políticament de tots. Però està clar que uns em volen posar a la presó, per haver posat urnes, i altres no, i diuen que estan disposats a posar urnes. Tinc una gran prevenció en aquesta disposició que diuen tenir, però el segur és que no posen querelles per posar urnes.
Rajoy i PP són molt nocius per a Espanya. Jo vull que a Espanya li vagin bé les coses, com a França.
I insisteixen a fer fora Rajoy?
No és només que no té recorregut a Catalunya. Rajoy i PP són molt nocius per a Espanya. Jo vull que a Espanya li vagin bé les coses, com a França. Són els nostres veïns. I crec que a Espanya les coses li aniran millor sense el PP. De fet, penso que la independència de Catalunya serà un revulsiu per a Espanya. L’ajudarà a millorar. Hi perdran algunes elits que tenen unes bicoques de ca l'ample i per això estan tan resistents, però la societat espanyola hi guanyarà. Es trauran de sobre aquest corc que tenen de determinades elits.
Preferiria negociar amb Pablo Iglesias?
No vull marcar preferències. No crec que hi hagi ningú que sigui sincerament receptiu al que jo plantejo. Ni tan sols Pablo Iglesias. De fet, Pablo Iglesias diu que el que vol és que puguem votar perquè continuem dins d’Espanya.
Quins resultats esperen obtenir? Segons el CIS, CDC podria baixar entre un i dos escons...
Jo no descarto cap hipòtesi de resultat final en aquestes eleccions. Vam guanyar les eleccions municipals fa un any com a CDC. Aspirem a guanyar.
Creu que es notarà la diferència entre concórrer amb les sigles CDC o DiL?
La diferència més gran ve explicada pel que va passar el 9 de gener, que és l’arrencada d’una legislatura diferent de totes les anteriors, liderada per CDC. Malgrat l’entrebanc que representa aquesta decisió que no entenem de la CUP, tenim una posició, els convergents, molt millor que el setembre. I ens sentim més forts que el desembre. Per tot el que ha passat aquest primer semestre.
La meva prioritat el 20-D era que pogués arrencar la legislatura, ara són les eleccions
Més llibertat?
Jo vaig fer una campanya on vaig subordinar el meu discurs, la meva diferenciació, al fet que es fes una investidura. La prioritat el desembre era que pogués arrencar la legislatura, el mandat del 27-S. Com ho hauríem explicat si no posàvem el mandat en marxa? Vaig prendre posicionaments que el primer que mirava era com afectaven la negociació i això ho vam pagar a les urnes. Ara la meva prioritat són les eleccions.
Han descartat fer actes conjunts amb ERC...
M’agradaria fer cada dia actes conjunts, perquè voldria dir que fem una llista conjunta. Les coses passen o no passen. Ens hem d’aclarir. Tindria sentit fer una cosa conjunta, que és un acte d’homenatge a Artur Mas, que és qui ha possibilitat aquest govern on som tots.
Van anar bé les primàries?
Esclar. Una revisió a la pròpia organització. La capil·laritat que té CDC ens dóna una gran força. Malgrat determinats discursos públics, després hi ha la gent.
Si algú es va plantejar les primàries pensant en el congrés de CDC és evident que s'ha equivocat molt
Les primàries ja no tenen marxa enrere a partir d'ara a CDC?
No.
Totes les candidatures s’hauran de fer amb primàries?
Jo crec que sí.
Les primàries formaven part d’un cert pols precongressual a CDC. Han tingut aquest sentit finalment?
Si algú s’ho va plantejar així s’ha equivocat molt. Jo vaig deixar clar que tot el suport que tingués aniria pel 26-J. Si altres van buscar altres arguments, el que és evident és que s’han equivocat de molt.