El cap de l'oposició a Catalunya, Salvador Illa, ha exigit aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que el president Pere Aragonès convoqui una taula de tots els partits representats al Parlament —inclòs Vox— per "obrir una etapa de diàleg" després de la concessió dels indults als presos polítics. Per al president del grup parlamentari del PSC, ara "s'accelera l'obertura d'un nou temps polític a Catalunya" i és el moment de treballar en el "diàleg, negociació i pacte" entre totes les formacions catalanes per "avançar i deixar enrere una dècada de ruptura".

Això sí, Illa recepta per a aquesta "nova etapa" que l'independentisme "obri els ulls". Demana que es treballi amb dues regles: "Dir la veritat per no generar falses expectatives amb l'amnistia i l'autodeterminació i treballar per unir la societat catalana". L'exministre de Sanitat ha definit l'única línia vermella que posen els socialistes, que és "respectar el marc de convivència".

Més autogovern i referèndum sobre l'acord

Salvador Illa vol "aprofitar l'oportunitat que ens estem donant" per plantejar que la "millor opció" és una "reforma de l'Estatut, un enfortiment de l'autogovern i una Espanya més plural i diversa". Sobre l'acord que pugui sorgir a la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, el líder del PSC al Parlament es mostra partidari de "sotmetre a consideració de la ciutadania el pacte al que arribem entre tots". Ara bé, descarta un referèndum "que posi al damunt de la taula una ruptura".

Illa és "optimista" amb l'escenari que s'obre amb l'aprovació dels indults, que els veu com "un primer pas important" per solucionar el conflicte. Sobre la seva concessió, el socialista afirma que "és una decisió molt madurada" i que "fa temps que Pedro Sánchez hi treballa". El líder de l'oposició descarta que els recursos del PP i Vox contra els indults "tinguin recorregut" perquè "és una prerrogativa que té el govern espanyol i en tot moment es compleix la llei".

"No és possible actuar sobre les euroordres"

Preguntat per l'aprovació de l'informe del Consell d'Europa, Salvador Illa ha volgut deixar clar que "Espanya està obligada a respectar el dictamen". Tanmateix, ha subratllat que "el poder executiu no pot interferir sobre el poder judicial" i que, conseqüentment, "el govern espanyol no pot aturar les euroordres" perquè "estaria vulnerant la separació de poders". En aquesta línia, com altres companys seus de partit, ha manifestat que "Carles Puigdemont pot tornar a Catalunya, però haurà de sotmetre's a l'acció de la justícia, com va fer Meritxell Serret", tot i la seva immunitat com a eurodiputat.

Per a Illa, el text validat pel Consell d'Europa "no és un revés a Espanya", ja que "el document també parla del fet que es va vulnerar la legalitat a Catalunya, que Espanya és una democràcia vibrant i que el procés judicial contra els encausats ha tingut totes les garanties". En referència a la recomanació dels delictes de rebel·lió i sedició, l'exministre de Sanitat s'ha mostrat favorable i espera que es facin aquests canvis "abans que acabi la legislatura".

Per últim, ha recalcat que la decisió d'aprovar els indults està deslligada dels possibles contratemps que pot patir l'Estat espanyol a Europa, però que en tot cas ja s'està "complint" una de les conclusions d'aquest informe, que és alliberar els presos polítics, sigui per la via de l'indult o per altres. 

 

Imatge principal: Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC. ACN.