L’independentisme ha omplert aquest dijous els carrers de Brussel·les amb la manifestació més gran que mai havia viscut la ciutat. 45.000 persones, segons la policia de Brussel·les, tot i que fonts de l'organització asseguren que la policia federal belga ha xifrat la participació en més de 60.000 persones. "Avui esteu escrivint una altra pàgina a la història d'Europa. Una pàgina preciosa, d'aquelles que s'hi reconeixerà qualsevol demòcrata", ha proclamat el president, Carles Puigdemont.
Les dimensions de la manifestació han desbordat les previsions de la policia, que ha obligat a canviar el recorregut mitja hora abans del començament de l’acte. Això ha provocat un cert caos. Ni el president Puigdemont, ni el conseller Toni Comín, ni la secretària general d’ERC, Marta Rovira, han pogut arribar a la capçalera que ha arrencat encapçalada pels vicepresidents de les entitats, Agustí Alcoberro (ANC) i Marcel Mauri (Òmnium) així com la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, a més de les conselleres Meritxell Serret i Clara Ponsatí i el conseller Lluís Puig.
Al cap d’una estona, s’ha pogut sumar la secretària general d’ERC, però el president i el conseller Comín no han aconseguit arribar-hi fins al darrer tram del recorregut.
Quan, finalment, la capçalera de la manifestació ha aconseguit arribar fins a Puigdemont, la gent s’ha abocat per saludar el president, al qual havien estat corejant durant tot els recorregut, i els cordons de seguretat han quedat desbordats. Han estat uns minuts de molt nerviosisme en què la policia maldava per recuperar el president del núvol de gent i periodistes on ha quedat atrapat. Amb ell anava també l’exconseller Francesc Homs i l’expresident Artur Mas.
"Puigdemont, el nostre president", "som república" i "presos polítics llibertat" són alguns dels lemes que s’han corejat els assistents. La marxa ha transcorregut sense cap problema. En un moment del recorregut des d’un balcó on hi havien penjat banderes espanyoles s’ha posat amb màxim volum el Que viva España de Manolo Escobar, davant el qual els manifestants han respost amb l’Adéu siau. Tot ha quedat com una anècdota.
Abans d’arribar a l’escenari s’ha afegit al fred i al vent intens que han acompanyat el recorregut, la pluja. Això no ha impedit que la gent —inclosa la capçalera— seguís els parlaments estoicament sota l'aigua. L’acte ha començat, amb molt de retard sobre el previst, amb la interpretació de l’Himne a l’Alegria —amb evidents problemes per afinar a causa de les baixes temperatures agreujades per l’espera i l'humitat—. Tot seguit, els parlaments del vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i d’Òmnium, Marcel Mauri.
Tots dos han denunciat persecució i vulneració dels drets fonamentals a Catalunya que han titllat d’aberració. “La nostra voluntat és insubornable, aviat la bandera europea tindrà una nova estrella i de color groc”, ha pronosticat Alcoberro, mentre Mauri ha advertit: “Som un poble obert i plural. Catalunya, país europeista i mediterrani, mira avui Europa. Hi ha presos polítics i governants a l’exili. Si la democràcia està en perill a un Estat, està en perill a tota la unió”.
Les seves intervencions han donat pas als polítics, començant pels consellers i europarlamentaris de diferents països, i acabant amb el cupaire Joan Coma i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. El darrer, Puigdemont, rebut amb una enorme ovació i crits de president.
En acabar, els participants a l'acte s'han refugiat en els cafès de la capital belga mentre la major part esperaven els autocars que els hauran de tornar a casa amb la segona nit a la carretera.