Westminster està cada cop més atent al procés català. Paral·lelament a la reunió d'aquesta tarda del grup de discussió sobre Catalunya (l'APPG on Catalonia) que debatrà sobre l'1-O amb polítics i especialistes, la House of Commons, la cambra baixa del Parlament britànic, ha publicat un informe sobre el referèndum. En aquest s'avisa als diputats que, a diferència del 9-N, aquest cop "sembla que la Generalitat tirarà endavant i declararà vinculant el referèndum". 

Es tracta d'un informe elaborat pel servei de recerca de la cambra, que s'encarrega de proporcionar informació imparcial i de servei als diputats i els seus equips. L'informe, publicat el 31 d'agost i que conté 11 pàgines, considera que la participació al referèndum serà similar a la del 9N, però que aquest cop "serà vinculant". No obstant això, també assegura que Madrid desacreditarà la votació, en cas que hi hagi una pobra participació, i la tractarà com a "insignificant".

A més, el document també fa un repàs del context històric del procés, explica la situació actual, exposa els arguments tant a favor com en contra de la votació i es fixa en la llei del Referèndum que aquest dimecres aprovarà el Parlament. 

 

Concretament, el document, titulat La votació catalana per la independència del 2017, posa en context el lector britànic de la particular situació del nacionalisme català des de la Guerra Civil i fins a la sentència de l'Estatut, que motiva l'inici del procés sobiranista. Entre d'altres coses, l'informe destaca que, durant la Guerra Civil, els catalans van "pagar un preu molt alt", amb la "mort del seu líder i la prohibició de la seva llengua".

L'informe també fa un recull històric de l'augment de l'independentisme, i ho atribueix, en bona part, a la crisi econòmica. Tot i això, també explica des de la sentència de l'Estatut, fins la votació del 9 de novembre de 2014 i també la formació del nou govern i de la convocatòria d'un altre referèndum. A més, també parla de la persecució judicial i de la inhabilitació de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas. 

Llei del Referèndum

El text també es fixa en la llei del Referèndum que es va presentar el passat mes de juliol i que s'ha d'aprovar en el ple d'aquest dimecres. De fet, el document britànic tradueix a l'anglès els principals articles de la llei i destaca les interpretacions que en va fer la premsa. També assegura que la llei "està majoritàriament basada, en els aspectes tècnics, en la llei electoral espanyola", i destaca que "el resultat del referèndum serà o la declaració immediata de la independència per part del Parlament", o "la convocatòria immediata d'eleccions a Catalunya". 

A més, el document destaca que la llei estableix que Catalunya "romandria dins la UE", que "assumirà el sistema de judicial" i que "els espanyols que haguéssim viscut durant un any o més a Catalunya rebrien un passaport català". 

L'informe de la House of Commons Library també recull les opinions en contra del referèndum, tant del govern espanyol com de diversos partits de l'Estat i de grups d'intel·lectuals que han fet manifestos en contra.