L'Institut Nova Història ha estat en les darreres setmanes objectiu de nombroses crítiques i "desqualificacions", segons ha denunciat la mateixa fundació a través d'un comunicat emès aquest dimecres. Una de les crítiques més importants cap a l'organització va venir per part del portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, qui va acusar Nova Història de practicar "pseudohistòria". Ara, l'INH ha fet aquest comunicat per tal de respondre les crítiques i "situar el debat real de la investigació que duem a terme". 

Un dels factors que denuncia la fundació és que "respecta les crítiques i les accepta com a elements del joc democràtic i de llibertat que tot país que es vol lliure necessita", però que "avalua amb tristor" les "desqualificacions personals contra membres del patronat i contra l'equip d'investigadors de l'Institut". "Les desqualificacions informen millor de qui les emet que no pas de l'objecte d'aquestes", etziben.

Per altra banda, l'Institut es reivindica com un centre de recerca alternatiu on la seva metodologia i els seus procediments "volen superar les visions simplistes i només descriptives de la història". "L'INH defensa el paradigma interpretatiu que situa en una posició rellevant la variable de la censura i la manipulació dels fets i el seu abocament en les fonts documentals per construir un relat històric a favor del poder establert en cada època", aclareixen.

En aquest sentit, l'Institut Nova Història defensa la seva tasca i recorda que organitza "de forma regular conferències, presentacions d'estudis i jornades de debat obertes a tota la ciutadania". A més, fa gala de les relacions de la fundació i assegura que "persones vinculades amb la història, la cultura i la política del País" han estat convidades en les seves activitats". 

Pel que fa al seu finançament -una de les acusacions més repetides en els darrers dies ha sigut que reben fons públics- l'INH afirma que es finança "a partir de donatius de persones i entitats privades, així com de l’aportació d’esforços de persones voluntàries que hi donen suport.

Finalment, la fundació repta a "qualsevol persona o entitat a tenir una trobada amb el seu patronat i l’equip d’investigadors per tal d'oferir qualsevol aclariment o puntualització en relació a les tasques de recerca i comunicació de coneixement que aquesta institució desenvolupa".