El govern espanyol no preveu aixecar –de moment– la intervenció econòmica als comptes de la Generalitat, en cas que el president Carles Puigdemont respongui no al requeriment on s'insta el mandatari català a definir si va declarar o no la independència el passat 11 d'octubre al Parlament. Així ho han manifestat fonts de l'executiu central als passadissos de la Moncloa, després de la compareixença de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, on aquesta ha advertit d'un presumpte risc de recessió a Catalunya, en cas que Puigdemont mantingui els plans independentistes.
"La mesura es va aprovar molt abans", deien les fonts consultades al respecte sobre la intervenció de les finances catalanes, que va ser duta a terme pel ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro el passat 15 de setembre. "Davant la situació de manifesta il·legalitat, instaurem un mecanisme de control de despesa absolutament necessari per garantir els pagaments de la Generalitat, de manera que la posició no perjudiqui les seves finances, ni a les de la resta d'Espanya", va justificar llavors Montoro des de la mateixa taula del Consell de Ministres per prendre la mesura.
D'aquesta manera, les fonts de l'executiu central consultades reiteren que no es preveu aixecar la intervenció encara, ni que Puigdemont digui que no va declarar la independència el passat dimarts 11 d'octubre. El motiu podria ser el degoteig d'empreses que canvien la seva seu social a altres comunitats, a més de les conseqüències que ha definit la vicepresidenta. "Hi ha en risc la recuperació i la creació d'ocupació. S'ha produït la caiguda d'un 10 per cent de les inversions i caiguda dramàtica del turisme. La Generalitat està creant totes les condicions per a una aguda desacceleració", advertia.