El jurista Josep Costa, que en l'anterior legislatura era vicepresident del Parlament, ha suggerit un acte de desobediència dilluns per "impedir pacíficament" la celebració de la conferència que ha convocat el president espanyol, Pedro Sánchez, al Liceu per explicar què farà amb els indults als presos polítics.

"Jo també crec que un bon acte de desobediència civil seria reunir-nos per impedir pacíficament la celebració de l’acte de Pedro Sánchez al Liceu", ha indicat.

Josep Costa

Diversos col·lectius independentistes que consideren que l'acte de Sánchez i la seva política amb els indults és "un engany" s'estan mobilitzant per manifestar-se. 

Un dels que ja ho ha fet és Poble Lliure, que forma part de la CUP, que ha convocat amb el lema "Aturem la farsa", amb una imatge de Sánchez. Segons Poble Lliure, organització en la qual milita l'activista Marcel Vivet, condemnat a 5 anys de presó per la manifestació contra Jusapol el 2018, Sánchez ve a Barcelona a fer "un acte de clemència, no de Justícia". "Celebrem els indults com a resultat de la persistència independentista i de l'evidència que el seu judici va ser una farsa, amb contradiccions cada vegada més assenyalades per la comunitat internacional", afegeix.

Poble Lliure

Poble Lliure crida a rebre Sánchez com a "partícip de la repressió", que recorda que afecta més de 3.000 catalans. "Els indults no són el fi de la lluita independentista ni són la fi de la repressió espanyola", adverteix.

L'acte del Liceu

El president espanyol vol presentar dilluns la seva mesura de gràcia davant la societat catalana, davant uns 300 convidats de la societat civil catalana. El títol de l'esdeveniment és Retrobament, un projecte de futur per a tot Espanya. D'aquesta manera, tot indica que els indults podrien ser aprovats dimarts que ve pel Consell de Ministres.

L'acte ha estat comunicat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i pretén escenificar una nova etapa de distensió entre els dos governs. Ja va haver-hi un primer moment, ara fa deu dies, en un acte a la patronal Foment del Treball on van coincidir Pedro Sánchez i Aragonès. I l'agenda a la capital catalana s'ha intensificat aquesta setmana amb la reunió del Cercle d'Economia, i la presència també de Felip VI. El gran acte de dilluns al Liceu tindrà lloc a les dotze del migdia. A més dels indults, Sánchez podria parlar de la reactivació de la taula de diàleg.

El president espanyol argumenta que no prenen aquesta decisió “per als afectats, sinó per a la societat catalana i espanyola”, perquè “hem de construir convivència i concòrdia”. “Els demano un vot de confiança, que entre tots fem un exercici de magnanimitat i puguem mirar cap al futur”, indica a Espanya, on l'oposició als indults és majoritària.