El Govern no considera que sigui casual que la publicació de l’esborrany de la llei de desconnexió aparegui el mateix dia que el president, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller Raül Romeva van a Madrid a plantejar la darrera oferta a l’Estat per pactar el referèndum. Tampoc veu casual l’avís de la Fiscalia en el sentit que analitzarà avui mateix el text per estudiar si presenta una querella.
Des de l’AVE amb què ha viatjat cap a la capital espanyola, el vicepresident ha replicat a l’advertiment de la Fiscalia sense especial preocupació. “Em sembla perfecte que tothom faci la feina que creu que ha de fer i nosaltres farem la nostra”, ha explicat.
El fiscal general, José Manuel Maza, ha anunciat aquest matí que avui mateix reunirà la cúpula fiscal per començar a analitzar l’esborrany de la llei transitorietat i ha avançat que si s’aprecia que atempta contra la legalitat es presentarà una querella.
El text publicat preveu que en cas que l'executiu espanyol impedeixi el referèndum es posarà la Llei de transitorietat en vigor immediatament amb una declaració unilateral d'independència.
Esborrany de la llei de desconnexió
Romeva, que com a conseller de Participació apareix des del Govern com un dels màxims responsables de l’organització del referèndum, ha puntualitzat que l’esborrany de la llei de desconnexió que avui ha publicat El País és això, un esborrany, que “com tots els processos dinàmics s’està discutint i millorant” i que s’està fent amb “respecte a les majories”.
De bon matí el president de JxSí, Jordi Turull, ja havia assegurat que el text que avui ha publicat aquest diari des de Madrid ja està molt desfasat en relació amb el document amb que es treballa al Parlament. JxSí ha volgut deixar clar també en un comunicat que aquest esborrany “no té res a veure amb les versions actuals amb què es treballa” i que la “prioritat total” d’aquest grup és fer el referèndum. Amb tot, aquest és el primer text que es publica del projecte que preparen els grups independentistes del Parlament i que, fins ara, s'havia mantingut guardat a pany i clau.
Qui us hagi passat aquest suposat esborrany va molt desfasat, i el desmentim. Quan es faci pública la llei ho comprovareu ràpid. https://t.co/M7hh8YRkwH
— Jordi Turull i Negre (@jorditurull) 22 de maig de 2017
Turull viatjava en el mateix tren que el vicepresident. Igual com el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominias, i els diputats de JxSí Lluís Llach i Irene Rigau. Tots en el mateix tren, però en diferents vagons. Puigdemont no viatja en tren sinó en avió perquè aquest matí tenia programat un acte a les 9.30 h a la Zona d'Activitats Logístiques del Port de Barcelona.
Carmena, valenta
Des de l’AVE, Romeva ha destacat que l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha demostrat ser “molt valenta” a acceptar cedir un espai al Govern per explicar-se a Madrid. “Posa les coses molt clares en termes de llibertat i democràcia. Li hem d’agrair”, ha assegurat.
L'alcaldessa va acceptar cedir l'auditori de La Caja de Música al Govern després que el president va demanar al Senat una sala per fer la mateixa conferència que van pronunciar al Parlament Europeu a Brussel·les. El Senat va negar la sala però va oferir al president que intervingués davant de la comissió de les comunitats autònomes. Puigdemont va declinar l'oferta i va avisar que buscaria un altre emplaçament per a la conferència.
Finalment va ser Carmena qui va cedir l'espai —pel qual el Govern haurà de pagar el corresponent lloguer—, la qual cosa ha provocat una pluja de crítiques contra l'alcaldessa. La responsable del consistori madrileny, no obstant això, no ha cedit a les pressions i aquesta tarda es reunirà a l'Ajuntament amb els tres representants del Govern català, a més d'assistir a la conferència.
Junqueras ha insistit que l’objectiu de l’anada a la capital espanyola és explicar la decisió de convocar el referèndum i no demanar permís per fer-ho. Segons Junqueras, per “respecte” al mig milió de signatures que s’ha recollit en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum, entre les quals hi figuren suports empresarials, sindicals i associatius, entre altres àmbits, cal intentar el referèndum pactat.
Amb tot, el polític republicà no ha amagat el seu escepticisme. “És evident que l’experiència demostra que l'Estat espanyol no s’hi posa mai bé en aquestes qüestions. Però nosaltres som en aquesta fase”, ha puntualitzat.