El vicepresident, Oriol Junqueras, ha evitat entrar a valorar l’acord entre el govern del Mariano Rajoy i l’executiu basc sobre els pressupostos a canvi de reduir en 500 milions l’aportació d’Euskadi a les arques de l'Estat. El responsable d’Economia del Govern ha optat en canvi per posar al costat d’aquest acord l’aposta per la independència.
“L’única garantia que podem ajudar els nostres conciutadans és disposar de les millors eines possibles, que són les eines d’un Estat”, ha assegurat.
El vicepresident ha fet aquestes declaracions des del cor econòmic de Nova York, a Wall Street, on avui comença la segona etapa de l’agenda econòmica del viatge als Estats Units.
“L’experiència ens ensenya que, d’acords, nosaltres també n’hem fet molts al llarg de la història i el govern espanyol mai no els ha complert. Per tant, la societat catalana ha arribat majoritàriament al convenciment que l’únic camí efectiu és el de la democràcia, del dret a vot, el dret a decidir des de la nostra pròpia responsabilitat”, ha assegurat.
Culpa l'Estat del 'rating' negatiu
Des de Wall Street, el vicepresident ha responsabilitzat el govern espanyol de l’avaluació negativa que rep Catalunya per part de les agències de rating. Segons Junqueras, les agències posen nota a “la fluïdesa de les relacions entre qui recapta el 95% de l’esforç fiscal que és el Govern espanyol i qui té la responsabilitat de garantir els serveis socials que és el Govern de Catalunya”.
Això és el que provoca, a parer d'Economia, la qualificació negativa que pateix Cataluya. En canvi, quan les agències avaluen la salut de l’economia catalana i la feina del Govern "la valoració és necessàriament i inevitablement molt positiva”.
Aquest és l'argument que el departament d'Economia utilitza davant dels interlocutors dels mercats financers i inversors institucionals. Junqueras ha situat com un dels objectius de la seva agenda a Nova York explorar les possibilitats del retorn de Catalunya als mercats, per la qual cosa està acompanyat a Nova York de Natàlia Mas, directora d’anàlisi Econòmic. L’objectiu és abordar altres vies de finançament al marge del FLA, sigui quina sigui l’evolució que pugui viure el pols polític amb l’Estat.
Morgan Stanley i la independència
En el seu argumentari, el Govern assegura que una agència de rating com Morgan Stanley disposa d’un estudi sobre l’economia catalana que atribueix una millora d’entre 3 i 6 graus de la qualificació a una Catalunya independent.
El discurs del Govern es basa a subratllar les possibilitats de l’economia catalana, amb marcadors com la xifra rècord d’inversió estrangera directa o el rècord en exportacions per subratllar el potencial econòmic català i enfrontar-lo a les dificultats plantejades pel model de finançament amb l’Estat espanyol.
Per aquesta raó, se subratlla l'entrebanc que representa l’objectiu de dèficit que imposa l’Estat espanyol i es destaca que si amb un 0,9 de dèficit l’economia catalana ha crescut un 3,5%, amb un dèficit més gran, les possibilitats de creixement es multiplicarien.
Aquest migdia, el vicepresident ha dinat amb un grup de catalans al barri de Tribeca. Al dinar hi han participat Mercedes Paratge de Morgan Stanley; l'economista Carles Boix; la periodista Montserrat Armengou; el cap de patologia del Mount Sinai, David Sans; la directora del Farragud Fund, Mary Ann Newman; el director de l'oficina del Barça, Gerard Guiu; el president del Catalan Institute of America, Daniel Parcerisas; l'enginyer acústic Jaume Soler, l'advocat Carles Cucurella; l'empresari d'enginyeria Jordi Graells, i la directora de l'Institut Ramon Llull als EUA, Jadranka Vrsalovic.