Cada grup parlamentari havia presentat les seves conclusions per separat, però finalment, JxSí i la CUP han negociat fins el darrer minut per transaccionar i tancar unes conclusions conjuntes sobre el balanç de la comissió del Procés Constituent. D'aquest text conjunt, que s'ha aprovat amb vot ponderat pels 72 diputats independentistes, JxSí i la CUP preveuen que després d'una fase inicial de participació ciutadana, la desconnexió es completarà amb l'aprovació de les tres lleis de la desconnexió i amb "un mecanisme unilateral d'exercici democràtic" que servirà per activar "la convocatòria de l'Assemblea Constituent".
Malgrat que en les conclusions inicials es parlava de "vies democràtiques d'unilateralitat" en cas que l'Estat espanyol fes oïdes sordes per part de JxSí i de "referèndum unilateral d'independència" (RUI) per part dels cupaires, al final s'ha optat per la fórmula "mecanisme unilateral d'exercici democràtic". Sense voler mullar-se en si això implica sí o sí la celebració d'un RUI, sí que posa sobre la taula, com a mínim, la unilateralitat. Ara tocarà definir què és aquest "mecanisme unilateral".
En el document s'apunta també que les tres lleis de la desconnexió, que està elaborant ara mateix el Parlament, no són susceptibles "de control, suspensió o impugnació per part de cap altre poder, jutjat o tribunal". Al igual, que l'Assemblea Constituent, sorgida d'unes eleccions constituents, que tindria plens poders per posar el punt final a la redacció del projecte de Constitució.
Una 'i' o una coma
Aquest és el punt 7, l'original, el que parla del "mecanisme unilateral". Ara bé, la seva interpretació ha estat en l'aire fins el darrer segon de la comissió. El que ha provocat tota mena de dubtes ha estat si després de "Parlament de Catalunya" anava la conjunció copulativa 'i' o pel contrari una coma, i tot seguit "un mecanisme".
Aquí, el matís sí que és important. En el primer cas, perquè amb la 'i' es dóna per fet que després de les lleis hi hauria aquesta fórmula unilateral o referèndum, mentre que amb l'opció de la coma, això quedaria descartat i les lleis serien per si mateixes aquest mecanisme. Al principi, JxSí defensava que hi anava una coma i la CUP que hi anava una 'i', al final, els cupaires tenien la raó.
Fases
Segons el document d'onze punts, el procés constituent constarà de tres fases: una primera fase de procés participatiu, una segona fase de desconnexió amb l'Estat i convocatòria d'unes eleccions que conformaran una Assemblea Constituent, que redactarà un projecte de Constitució. Aquesta, llavors, en una tercera fase serà ratificada a nivell popular mitjançant un referèndum constitucional.
En la primera fase del procés constituent, JxSí i la CUP preveuen un Fòrum Social Constituent amb representants de la societat civil i partits polítics, on es debatrà sobre la futura Constitució. D'aquí en sortirà un "mandat vinculant" que l'Assemblea Constituent haurà de recollir després per incorporar-ho al redactat de la Constitució.
El Parlament, garantia
El document pactat exposa també que la cambra catalana, que "empara el procés constituent", insta el Govern a posar a disposició de la ciutadania, "els recursos que calgui" perquè el debat constituent sigui "transversal, plural, democràtic i obert". Per aquest motiu, el Parlament haurà de crear una comissió de seguiment del Procés Constituent.
Crítiques
Mentrestant, el PP s'ha oposat per complet a aquestes conclusions. El portaveu, Santi Rodriguez, s'ha negat a "donar validesa democràtica" a un "procés que busca vulnerar l'ordenament jurídic". I des de CSQP, el seu líder Lluís Rabell han "lamentat" que el pacte de JxSí i la CUP insisteixi en "la unilateralitat". És més, creu que aquest full de ruta "és per donar-se plaer" entre els independentistes. Per tot plegat, conclou que "en aquesta vía no ens trobaran".