El professor d'estudis catalans de la Universitat de Cambridge Dominic Keown considera que el cas català deixa Espanya en una situació de "ridícul en l'àmbit internacional". Així s'ha expressat en un acte organitzat aquest dimecres al matí al CIDOB quan ha estat preguntat per com es veu en el camp internacional l'actitud d'Espanya en el cas català, i especialment com es veuria si finalment s'utilitzessin mesures coercitives per aturar el referèndum.
En una conferència que duia per títol "Nacions sense estat a l'era de la globalització: el cas d'Irlanda, Escòcia i Catalunya", el professor ha assegurat que si s'apliquessin mesures d'aquest estil per impedir la votació, la reacció internacional, i especialment la del Regne Unit, seria "tremenda". "Estem tant assabentats del tema català que la temptativa d'amagar les urnes sembla una bestiesa", ha remarcat Keown.
A més, el professor també ha assegurat que a la dreta britànica hi ha un "sentiment antiespanyol", encara que ha precisat que "residual", pel cas de Gibraltar. En aquest sentit, ha recordat les paraules del ministre britànic de defensa, Michael Fallon, que va assegurar que el Regne Unit no és la primera vegada que ha anat "a la guerra contra un país de parla espanyola" per una qüestió territorial.
La premsa, amb el referèndum
Keown ha parlat també de la visió del cas català a la premsa anglòfona i ha assegurat que s'ha consolidat la idea que Catalunya té dret a decidir, perquè s'aplica la mateixa lògica que en els cas del referèndum escocès. En aquest sentit ha recordat l'editorial del New York Times del passat mes de juny, en què es va posicionar a favor del referèndum, de la mateixa manera que ho va fer el diari The Irish Times dies abans. "La premsa està convençuda de la necessitat de celebrar un referèndum aquí", ha assegurat, en referència a Catalunya.
A part de la premsa, Keown ha recordat la posició favorable al referèndum català d'un grup de diputats britànics que ha creat un grup parlamentari (un APPG) al parlament britànic sobre Catalunya. En aquest sentit, i preguntat pels impediments constitucionals del referèndum, el professor ha volgut deixar clar que "la mentalitat britànica troba més factible" que la política impulsi un canvi "a pesar de la constitució".
La conferència, que ha estat presentada pel líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i president de l'AMB, Alfred Bosch, també ha servit per parlar del cas escocès i irlandès, especialment després del Brèxit.
En aquest sentit, el professor ha fet un repàs de la situació al territori tant després de la votació com després de les últimes eleccions el passat mes de juny i ha assegurat que finalment es tendirà cap a un "Brèxit suau", que impliqui marxar de manera "simpàtica", ja que l'electorat no va donar a la primera ministra Theresa May el suport necessari per un "Brèxit dur" com prometia durant les eleccions.
Pel que fa a possibles referèndums a Escòcia o Irlanda, Keown ha reconegut que les eleccions del passat mes de juny van ser un pas enrere en la convocatòria d'un referèndum a Escòcia, i ho ha atribuït a una desgast electoral i a una focalització en el cas del Brèxit. Pel que fa a un referèndum per la reunificació d'Irlanda, el professor ha posat de manifest que hi ha una divisió entre els catòlics irlandesos, partidaris de la reunificació, per motius econòmics que impedeixen fer passes en aquest sentit. Tot i això, s'ha mostrat convençut que un referèndum "és inevitable", no en l'actualitat, però sí en alguna "altra generació".
Keown és un acadèmic especialista en cultura ibèrica i ha dedicat part de la seva vida a l'estudi de la literatura catalana. A més ha escrit articles acadèmics sobre cinema espanyol i català, i està interessat en el procés que viu actualment Catalunya.