Una de les quatre meses de negociació entre JxSí i la CUP que s'ha posat les piles aquesta setmana és la del Procés Constituent. Una mesa que té com a objectiu bastir una de les principals estratègies del procés: el sistema normatiu i polític per elaborar una constitució de manera participativa. La resta de meses tenen vida pròpia. La del pla de xoc continua oberta; la del full de ruta ja s'ha tancat i el procés de desconnexió va picant pedra.

Tant per a JxSí com per a la CUP, aquest procés constituent ha de ser el banderí de reclutament per acostar el votant de Catalunya Sí que es Pot i, de retruc, els seus diputats, al procés independentista. "Hem de mirar que la gent, tothom, se senti participant del projecte de construir una República", apunten fonts dels seus integrants a El Nacional.

Els integrants

La importància d'aquesta mesa en l'estratègia independentista es comprova en la seva composició. En aquesta mesa s'hi asseu la mateixa Carme Forcadell, presidenta del Parlament. El nom de Forcadell té un pes d'alt voltatge simbòlic, en tant que es vol destacar que el procés constituent, tot i que es planteja obert a la ciutadania, s'empara en la sobirania d'una Cambra parlamentària que ha rebut el mandat.

 

També s'hi asseuen en aquesta mesa Lluís Corominas, vicepresident del Parlament i l'home que domina l'arquitectura territorial de CDC. Completa la tripleta de Junts pel Sí, Lluís Pérez, un dels politòlegs amb més ascendència d'ERC i que prové d'un territori difícil per a l'independentisme com és El Prat de Llobregat. Per la banda de la CUP, domina el joc la diputada Gabriela Serra, un dels noms més respectats dins l'esquerra independentista i els moviments socials; l'escriptor i diputat Julià de Jòdar i el mateix cap de llista cupaire, Antonio Baños.

De procés a República

De fet, va ser el mateix Baños que fa mesos defensava aquesta mesa com un dels punts principals del procés. El cap de files cupaire va ser dels primers a canviar les expressions "procés sobiranista" i "construir un Estat", per la de "constituir una República", amb tota la intencionalitat política que implica el concepte.

Reinicia

De moment, la mesa no s'atura però manté un cert hermetisme pel que fa a les seves primeres conclusions. Ara bé, el gran llibre blanc d'aquesta mesa és el projecte Reinicia que coordina el politòleg i expert en processos participatius, Jaume López. Aquest projecte impulsa un sistema híbrid de participació ciutadana i institucional per elaborar el procés constituent. El projecte, que fa mesos que roda, s'ha convertit en una mena de Convenció Constitucional Catalana per tal de bastir la constitució normativa d'una futura república.