El diari Le Monde assenyala en un reportatge sobre la situació a Catalunya poques setmanes abans que comenci la campanya de les eleccions, que els partits unionistes hi concorren "profundament dividits". El rotatiu francès titula precisament amb aquest fet: "A Catalunya, els partits anti-independentistes estan dividits". Les estratègies i els interessos no són coincidents.

El reportatge de la corresponsal Sandrine Morel apunta que el president espanyol, Mariano Rajoy, "participarà activament en la campanya", "encara que al PP se'l situa en darrer lloc, amb menys del 6% dels vots". "I també sap que els partits anti-independentistes estan profundament dividits i endarrerits a les enquestes", afegeix.

Rajoy posarà el seu accent en l'economia i la sortida d'empreses, però Le Monde es pregunta si això serà suficient per corregir els sondejos que segueixen donant una victòria als partits independentistes. "Les últimes enquestes donen poca esperança als partits "constitucionalistes" per poder formar govern. El front que podrien formar està minat per les divergències", conclou.

El rotatiu apunta a més que "la calma sembla haver tornat a Barcelona", perquè durant la visita de Rajoy a la seu de Foment del Treball no es va produir cap protesta important ni manifestació.