Òmnium Cultural ha presentat als jardins de Can Ferrero, al barri de la Marina del Port, la campanya "Lluites compartides". El lloc no ha estat triat arbitràriament: es tracta d'un espai verd guanyat per al barri als anys setanta gràcies a les lluites veïnals. Amb aquesta campanya, Òmnium vol reivindicar les lluites socials desenvolupades a Catalunya des del 1950. Òmnium vol reconèixer la tasca de tota aquella gent que va contribuir a construir un país i un món millor. Òmnium posa com a exemple la Caputxinada, el 15-M, el "No a la guerra", les mobilitzacions en favor del català, les lluites sindicals, la denúncia de les nuclears, la protesta contra el transvasament de l'Ebre... La idea central d'Òmnium és fer conscients els ciutadans que viuen millor gràcies a la lluita de molts ciutadans. Així doncs, les lluites de pocs que van acabar beneficiant el conjunt del país ara seran compartides mitjançant una sèrie d'actes, conferències, exposicions...
Imaginari col·lectiu
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, ha afirmat: "Aquest país s'ha forjat amb una sèrie de lluites compartides que ens han permés arribar on som avui". Els organitzadors de la campanya apunten que, amb aquesta iniciativa, "volem ampliar l'imaginari col·lectiu posant en comú els nostres passats diversos i els nostres anhels futurs. Si aprenem del passat, el coneixem, el reconeixem i el compartim, estarem en millors condicions per forjar el nostre futur compartit plegats". Per això, justament, la imatge de la campanya és una fitxa de dominó. La idea que es vol transmetre és que una lluita impulsa l'altra, i que les lluites socials també estan vinculades al procés sobiranista.
Consell assessor
Per a aquesta campanya, Òmnium ha buscat un consell assessor molt ampli, que integra 41 persones de camps i sensibilitats ben diferents, des de dirigents veïnals fins a activistes pels drets humans i pensadors. Es pot destacar Arcadi Oliveres, Xavier Antich, David Fernàndez, Magda Oranich, Maria Dantas, Jordi Armadans i Iolanda Fresnillo. Amb aquest consell i mitjançant aquesta activitat, Òmnium projecta anar més enllà de l'independentisme i del catalanisme i vincular-se a altres tipus de moviments socials.
El fòrum
El primer acte públic de la campanya serà un fòrum, que se celebrarà el dia 5 de novembre a l'edifici central de la Universitat de Barcelona, escenari de tantes lluites estudiantils. La seva obertura se centrarà en el paper de Catalunya davant la crisi dels refugiats, i comptarà amb la presència de Jordi Cuixart; Arcadi Oliveres, veterà activista pels drets humans; Beatriu Guarro, portaveu de Stop Mare Mortum, i Òscar Camps, de Proactiva Open Arms. En altres sessions es parlarà de la lluita per un habitatge digne, del barraquisme fins a la PAH, amb un antic veí de Somorrostro i Carlos Macías, portaveu de la PAH; de les resistències en plena dictadura amb una participant de la Caputxinada; del moviment per la pau ahir i avui, amb Francesc Tubau, portaveu d’Aturem la Guerra el 2003; de les lluites de les persones amb discapacitats; de la defensa de la convivència contra el racisme; de la lluita antifranquista dels anys 70; de lluites ecologistes; de la Crida; de la religió i el compromís social… Acabarà amb una sessió plenària titulada “Drets socials i drets nacionals: camins paral·lels o confluents?”, moderada per la periodista Mònica Terribas.
Altres activitats
La campanya, amb motiu del 20 de novembre, organitzarà un acte a la presó Model abans del seu tancament en homenatge a les víctimes de la dictadura. A més a més, ha preparat una sèrie d'actes a tot el territori, amb l'objectiu de vincular les lluites locals amb les globals. I fins i tot s'ha previst la Lluitapèdia, una activitat per impulsar la incorporació de les lluites populars de Catalunya a la Viquipèdia.