El diari Los Angeles Times ha fet un reportatge sobre el Consell per la República i el descriu com un govern a l'exili català al mig de Bèlgica. 

"Puigdemont ha establert la seva residència a Waterloo la major part de l'any, després de declarar la independència de Catalunya, després de l'èxit del referèndum de secessió de l'octubre del 2017, i d'haver fugit per evitar que el detinguessin. Des de llavors s'ha enfrontat a euroordres i ha passat 12 dies en una presó alemanya mentre Espanya intentava extradir-lo acusant-lo de malversació i de rebel·lió per haver organitzat el referèndum sobre la independència, que va atraure el 40% dels votants. El govern central va considerar inconstitucional la votació i va ordenar que no se celebrés", apunta.

El diari recorda que un tribunal alemany va rebutjar la petició d'extradició que havia formulat Espanya, i que finalment "Espanya va rescindir l'ordre de detenció contra Puigdemont a Bèlgica abans que es dictés una sentència judicial".

Los Angeles Times

Arran d'això, Los Angeles Times assenyala que Puigdemont ha posat en marxa el Consell per la República, el que denominen el "govern a l'exili a Waterloo" i "al costat de Brussel·les per cridar l'atenció internacional sobre la causa de la independència catalana". "Puigdemont ha convertit la casa espaiosa de sis habitacions en una seu internacional del moviment independentista", afegeix.

El diari nord-americà recorda que la premsa belga ja informava al febrer del 2018 "que Puigdemont havia llogat la casa, on tenia previst residir a temps complet, per establir el Consell per la República, el que ell denomina la seu internacional del moviment independentista català".

Los Angeles Times apunta que la Casa de la República funciona "com la seva antiga oficina a la seu del Govern català a Barcelona". "Es passa el dia fent videoconferències amb polítics de Catalunya i planificant conferències per tota Europa. Cada setmana rep periodistes, diplomàtics i també catalans delerosos que volen que els signi l'estelada, la bandera blava, vermella i groga dels independentistes catalans. A vegades els espanyols que s'oposen a la independència de Catalunya protesten a la gespa de davant de la casa", indica.

El rotatiu apunta declaracions de Puigdemont en el sentit que si volgués un exili més tranquil i permanent no hauria optat per situar-se a l'entorn de la capital europea, Brussel·les. "Jo no vull amagar-me. Vull ser un focus gran d'atenció... Si hagués volgut un exili més còmode, no estaria pas aquí", assenyala el president a l'exili.

El diari publica una fotografia de la visita-provocació que va fer la líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, a Waterloo, que sembla haver contribuit a l'interès mediàtic internacional per Puigdemont.