Els partits independentistes que es presenten a les eleccions generals, Esquerra Republicana (ERC) i Convergència (CDC), no van millorar els resultats del 20 de desembre aquest 26 de juny malgrat repetir el nombre de diputats, 9 i 8, respectivament.
Segons les dades que ofereix el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat en el seu últim baròmetre amb l’encreuament de dades electorals, es pot estimar que el principal beneficiari del vot independentista és l’abstenció i altres partits minoritaris. Aquests van veure augmentat el seu volum del 21,5% al 29,6% sobre el total del vot independentista. És a dir, l’abstenció podria ser ja la “segona opció del vot” dels que van votar Junts pel Sí i les CUP (Candidatures d’Unitat Popular) en les eleccions al Parlament del 27 de setembre del 2015.
Aquest cop el vot independentista ha triat principalment l’abstenció i el vot a partits minoritaris, seguidament i en menor mesura d’ERC, en perjudici de CDC i d’En Comú Podem, que veuen reduïts els seus percentatges del 27,9% al 22,3% i del 20,6% al 17,4%, respectivament.
La qüestió fonamental és com s’ha mogut aquest vot independentista de les eleccions del 20 de desembre a les del 26 de juny.
Segons la infografia anterior, el partit que menys vots conserva és CDC. El 57% dels que van votar Democràcia i Llibertat a les anteriors eleccions han tornat a votar a CDC, seguidament En Comú Podem, que conserva el 72% del seu vot independentista, i ERC el 84%.
El vot independendentista és cada cop més abstencionista en unes eleccions generals
Qui té una tendència més negativa cap a l’abstenció és CDC, que perd, de forma estimada, 195.000 vots cap a l’abstenció i altres, mentre que només aconsegueix mobilitzar, d’entre aquests, 77.000 votants. En menor mesura, En Comú Podem, que en global també baixa en vots com CDC, perd cap a l’abstenció i altres 55.000 votants independentistes, mentre que només en guanya, d’entre aquests, 17.000. En canvi, ERC aconsegueix neutralitzar els votants desmobilitzats i pràcticament recupera el que perd mobilitzant electorat.
Les dinàmiques entre partits semblen no ser l’escenari principal, ja que la majoria del vot independentista s’ha mogut entre votar o no votar. Malgrat això, hi ha una tendència destacable, i és que ERC i CDC aconsegueixen recuperar més vot independentista d’En Comú Podem del que perden cap a aquesta formació.
En definitiva, per una banda sembla que ERC i CDC aconsegueixen fer menor el vot independentista que va a En Comú Podem, però no de forma massiva; i per l’altra banda, En Comú Podem i CDC no han tingut èxit en la crida a la participació independentista cap als seus partits: el vot independentista cada cop és més abstencionista en unes eleccions generals.