Al Partit Popular no li ha caigut bé el suport al procés d'un dels partits membres de la coalició de govern belga, el nacionalista flamenc, la N-VA, o el fet que l'exprimer ministre socialista de Bèlgica Elio Di Rupo titllés Mariano Rajoy de "franquista autoritari" fa uns dies. Tot això en paral·lel que la Justícia del país europeu hagi deixat Carles Puigdemont i els altres consellers en llibertat fins a resoldre l'ordre d'extradició, amb el greuge comparatiu que suposa després que la jutgessa Carmen Lamela mantingués Oriol Junqueras i altres set consellers en presó cautelar a Espanya.
"Els polítics flamencs deuen fer servir Catalunya per al seu propi procés", responia el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, aquest dilluns a Génova després del comitè de direcció sobre el presumpte oportunisme de la N-VA per debilitar el primer partit de la coalició. Casado deia esperar que Bèlgica "col·laborés" i complís amb l'ordre de detenció europea dictada per Lamela dissabte. El popular fugia així de les crítiques sobre el menor "garantisme" del sistema judicial espanyol (vídeo), alhora que denunciava vehement les paraules "ofensives" de Di Rupo "contra Rajoy".
La qüestió és que la batussa va començar quan el ministre de l'Interior belga (N-VA) va qüestionar la detenció de membres de l'executiu català "elegits democràticament". "Què han fet malament? Només apliquen el mandat que van rebre dels seus electors", va lamentar diumenge Jan Jambon en una televisió belga, la VTM. S'hi va tornar el portaveu del PP al Parlament europeu Esteban González Pons demanant-li que no donés "lliçons a una democràcia com l'espanyola", criticant-los per anar "en contra de la igualtat, en el rebuig als immigrants", denunciava.
Davant la crítica, el líder del partit flamenc Bart De Weber es tornava: "El PP hauria de callar respecte a la història del partit. Massa gent encara d'aquell règim [de Franco] hi té responsabilitats. Sembla que no ha après de les lliçons del passat: no implicar-se en violència cívica, no empresonar polítics", deia el dirigent a González Pons que va parlar de "l'historial acreditat xenòfob" de la N-VA. L'alcalde d'Ambers afegia que "no importava" no estar d'acord amb el procés, perquè no es tancava gent "només per exercir drets democràtics. No es fa això, i per descomptat no a la UE", tancava.
Però davant les crítiques, Casado reivindicava l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, a més de 10 dies de l'entrada en vigor i a menys de dos mesos de les eleccions. "Catalunya ha escrit pàgines molt brillants, però aquesta darrera és molt negra. El govern espanyol ha fet el que havia de fer i amb el suport de la majoria de catalans", reblava el popular. El portaveu insistia en l'opotunitat de les eleccions per derrotar el projecte independentista i s'obria a un pacte d'investidura –o govern– amb Ciutadans i el PSC, sempre post eleccions.
Més subtil havia estat la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría al matí demostrant el seu "respecte" pel sistema belga. "Per part del govern [espanyol], i ja que estem parlant d'un sistema tan democràtic com l'espanyol, màxim respecte a les decisions dels jutges a Espanya, a Bèlgica i a tots els estats que respectem la separació de poders i la independència judicial", deia en la presentació d'un esmorzar informatiu del dirigent extremeny Guillermo Fernández Vara del PSOE. Santamaría, però, insistia a anomenar Puigdemont "expresident".
Rajoy, diumenge a Catalunya
El PP català (PPC) presentarà aquest diumenge a Catalunya la candidatura encapçalada per Xavier García Albiol per a les eleccions del proper 21 de desembre, un acte que comptarà amb Rajoy i "bona part" de l'executiva nacional del PP, segons Casado. Aquest ha informat que la campanya electoral seria "molt visible", ja que segons el dirigent popular, el seu és "el partit que ha tret Catalunya d'aquest mal pas", en al·lusió a un procés sobiranista que el president espanyol donava per tancat la setmana anterior, dient als seus que Espanya "havia guanyat".