El principal diari suís, el Neue Zürcher, de Zuric, ha desmuntat en un reportatge l'argumentari unionista que fa un mal balanç de l'economia catalana, per donar-ne les culpes al procés sobiranista. En sentit oposat, el rotatiu destaca l'èxit a nivell europeu que estan tenint les empreses startup a Catalunya i la creixent implantació d'empreses internacionals. "Malgrat que la crisi política no està resolta, cada vegada més empreses estrangeres s'instal·len a Catalunya", assenyala.

El diari destaca la importància que té el 22@ de Barcelona en aquest planter de noves empreses, i afegeix que el gran actiu per aquest desenvolupament ha estat el Mobile que se celebra anualment a la capital catalana. "El millor aparador d'aquest esperit digital optimista és el Mobile World Congress, el congrés mundial de comunicacions mòbils, que se celebra a Barcelona. Gràcies a aquesta fira, el sector de la informació i la comunicació és un dels sectors amb més creixement de Catalunya, amb unes 16.000 empreses, més de 100.000 empleats i una facturació anual de més de 16.000 milions d'euros", afegeix.

Segons Neue Zürcher, Barcelona Activa, que és una de les promotores de les noves empreses i no té afany de lucre, només l'any passat va ajudar 25.000 persones que tenien una idea de negoci específica. "Si una idea de negoci és convincent, Barcelona Activa pot ajudar a crear una empresa en només una hora. Es presta especial atenció a la promoció de la dona. I les persones grans també poden aprendre allà a usar les noves tecnologies", apunta.

Per què les startups estan en ple auge a Barcelona, titula el 'Neue Zürcher'

El diari apunta que el 22@, "amb la torre il·luminada que s'ha convertit en una nova icona arquitectònica de la ciutat", és un dels pols econòmics de la capital catalana. I afegeix que centra aquesta part de l'avinguda Diagonal, "on Facebook i Amazon s'hi han traslladat en un complex d'oficines de 32 pisos". 

Assenyala que el procés sobiranista no té cap impacte negatiu en l'economia catalana. "Malgrat les incerteses polítiques i el conflicte no resolt sobre la independència de Catalunya, la pròspera comunitat acull 8.600 empreses estrangeres, un 22% més que el 2017, i marques com Nestlé, Siemens i Roche hi han establert centres tecnològics nous a l'àrea metropolitana de Barcelona, una zona on les indústries d'automoció, química i farmacèutica sempre hi han estat molt representades", indica.

El diari reconeix que amb la tensió política arran del referèndum de l'1-O només van ser empreses locals les que van traslladar la seu social fora de Catalunya, i no ho va fer cap empresa estrangera, i "quasi tots" els centres de producció van restar igual.