La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha avisat que no cediran els seus vots gratuïtament a ERC, tot i que ha explicat que estan disposats a parlar amb tothom. En una entrevista conjunta a La2 i a Ràdio4, Romero ha explicat que els socialistes estan "oberts a parlar amb tothom" i ha advertit que si finalment no hi ha una investidura i Catalunya va a eleccions "és perquè els independentistes no volen parlar amb ningú més".

Romero ha acusat ERC de preferir anar a eleccions abans de parlar amb el PSC, i ha titllat d'intolerable el "cordó sanitari" dels partits independentistes als socialistes, quan són un partit amb el qual es "pot parlar i negociar".

 "No ens sembla bé jugar sempre amb el PSC perquè és un partit responsable i seriós. Si volen el nostre suport, que ens truquin i en parlem", ha dit Romero, que ha afegit que l'acord entre ERC i la CUP no els agrada i que hauran de veure què passa si s'hi afegeixen els comuns.

Retrets a la proposta dels comuns

També ha dit que les decisions del PSC "les pren el PSC" i ha retret als comuns que els demanin "generositat". Per això, els ha demanat que surtin de la "zona de confort" i apostin per l'alternativa que plantegen, amb un executiu d'esquerres amb Salvador Illa al capdavant. Romero ho ha dit després que la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, hagi avançat a TVE aquest mateix dilluns que demanaran entrar al Govern si el candidat d'ERC i vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, vol comptar amb el seu suport.

Per Albiach, és bona notícia que ERC hagi decidit "emancipar-se" de Junts, cosa que considera que obre una oportunitat d'impulsar un govern progressista a Catalunya. Per això, ha estès la mà als republicans per evitar una repetició electoral que, segons la seva opinió, seria una "falta de respecte absolut" a la ciutadania.

Sobre si creu que Junts i PSC podrien cedir part dels seus vots per facilitar la investidura, Albiach apunta que caldria aspirar que aquests vots els posessin "Junts, PSC i totes les forces polítiques responsables amb la situació actual".

Aragonès i el PSC

De moment, Aragonès ja ha avançat aquest matí en una entrevista a TV3 que, d'entrada, descarten un pacte amb el PSC, ja que no defensen ni la llibertat dels presos i preses polítiques ni l'amnistia ni l'audodeterminació. Per ERC, es tracta d'eixos centrals de la formació d'un nou Govern.

Imatge principal: La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / ACN