La visita del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, a Brussel·les ha fet la volta al món. Aquesta vegada, però, de manera discreta ja que els grans mitjans europeus i internacionals no hi han parat gaire atenció.
El diari nord-americà Politico recorda que Puigdemont ja va prometre fer un referèndum per la independència com a molt tard al setembre i posa sobre la taula que, precisament per ratificar-ho, va viatjar ahir a Brussel·les i va demanar a Europa que "no miri cap a una altra banda".
Puigdemont ha piulat un missatge on es fa ressò d'aquest contingut.
Per a aquells que concedeixen importància a l'article d'un col·laborador de @POLITICOEurope segur que en destacaran la informació d'avui. https://t.co/pAggdbT1Lc
— Carles Puigdemont (@KRLS) 25 de enero de 2017
Per aquest diari, "el suport de la Unió Europea a la independència catalana provocaria una ruptura molt greu amb el govern d'Espanya, que durant molt de temps ha tractat de bloquejar qualsevol tipus referèndum". Tanmateix, però, destaca que el Govern el tirarà endavant al marge del que digui Madrid.
Ofensiva internacional
Pel The Irish Times, aquesta visita és una mostra més de l'"oposició" entre el Govern català i l'Estat, que "veu qualsevol pas cap a la independència com a il·legal" i es fa ressò de la carta enviada per l'eurodiputat del PP Esteban González Pons per convèncer els seus companys europeus de no assistir a la conferència de la Generalitat.
Sota el títol i el convenciment que l'executiu català ha viatjat a la capital europea per "embarcar-se" en una "ofensiva internacional", el rotatiu irlandès subratlla que per a Catalunya és important rebre el suport de la Unió Europea, però recorda que fa dos anys tant la canceller alemanya, Angela Merkel, com el llavors primer ministre britànic, David Cameron, van avisar que deixar Espanya representava deixar la UE i enfrontar-se a la "laboriosa" feina de reinscripció comunitària.
Revolució catalana
"Puigdemont anuncia la revolució catalana tranquil·la". Així titula la ràdio francesa de Barcelona Equinox Magazine, que assegura que aquesta visita incrementa encara més la polèmica amb Espanya. De fet, aquesta ràdio ja va entrevistar Puigdemont l'any passat i aprofita les seves declaracions de llavors per lligar-les al moment actual.
El mitjà assegura que "comprèn" la necessitat del Govern d'explicar el procés a Europa, però reconeix que la situació "no és gens fàcil". És per això que, a parer seu, Romeva va començar la seva intervenció "fent una declaració d'amor a Europa" en català, castellà, anglès i francès. Tanmateix, però, tot i la dificultat, destaquen que Catalunya pot tenir suport internacional després que aquest diumenge sortís a la llum una notícia sobre un suposat informe del CNI en què assegura que l'executiu català treballa a Europa per explicar la seva proposta de referèndum.
Estancament
Pel canal de la UE Euronews, "la situació política continua estancada entre les autoritats catalanes i espanyoles" i, en aquests moments, l'únic que es pot deduir de tot plegat, sempre segons el mitjà comunitari, és que "la celebració del referèndum continua sent molt incerta".
El president de la Generalitat va fer una entrevista amb aquest mitjà ahir a Brussel·les i els va explicar que aquesta és una de les primeres vegades que la celebració d'un referèndum s'associa amb "un projecte contrari als desitjos dels governs".
De fet, malgrat que alguns mitjans estatals no contemplen la notícia, els periodistes internacionals que eren presents a la seu del Parlament europeu destacaven com el públic, que va omplir la sala de gom a gom, va ovacionar el Govern.
The public was already his crowd, #Puigdemont getting standing ovation. pic.twitter.com/sJmx66Ijae
— Eric Maurice (@er1cmau) 24 de gener de 2017