El president, Carles Puigdemont, ha retret avui des de Dinamarca el tancament del Govern espanyol a abordar una proposta acordada en el marc del procés que es viu a Catalunya, la qual cosa situa els catalans davant la disjuntiva d'escollir entre l'status quo o la independència. "No hi ha més alternatives perquè el Govern espanyol s'ha negat contundentment a oferir-ne cap altra", ha denunciat.

Per aquesta raó, assegura que els ciutadans seran cridats l'1 d'octubre a un referèndum sobre el futur polític de Catalunya on podran triar entre dues opcions: "acceptar l'status quo", que ha descrit com una "autonomia buida de contingut", o bé declarar la independència en el marc d'una Europa de sobiranies compartides.

El cap de l'executiu català ha fet aquest advertiment a Copenhaguen durant l'acte d'inauguració de la Delegació del Govern de la Generalitat als Països Nòrdics, una de les darreres que ha posat en marxa l'executiu català per potenciar les relacions bilaterals amb Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.

Assistents

Eren presents a l'acte el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, la secretària d'Afers Exteriors, Maria Badia, i la delegada del Govern als Països Nòrdics, Francesca Guardiola. També, l'encarregat de negocis de l'ambaixada espanyola a Dinamarca, diputats danesos i suecs, un representant del departament d'afers exteriors de Dinamarca, i membres del cos diplomàtic de països nòrdics i bàltics.

El president ha subratllat la tradició democràtica de Dinamarca i de tots els països nòrdics i la seva cultura de diàleg i pacte, "sense obviar les particularitats i matisos de cada cas". A aquesta tradició ha atribuït l'interès "que han demostrat aquests països per l'actual procés polític català, especialment per allò que té de pacífic i democràtic" i ha volgut agrair els debats que han celebrat al respecte parlamentaris i polítics d'aquests països.

Puigdemont ha obert la seva intervenció agraint les mostres de suport arran dels atemptats de la passada setmana, ha situat la resposta del Mossos com a demostració de com està el Govern de disposat a assumir les seves responsabilitats, i ha subratllat que "la democràcia i els seus valors intrínsecs, la llibertat i la igualtat, estan per sobre de la violència terrorista".

Ha fet repàs de les relacions entre Catalunya i els països nòrdics, els vincles econòmics i la presència d'una comunitat catalana de 3.648 ciutadans registrats.