El president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han presentat aquest matí l'Agència Tributària de Catalunya com una "estructura d'estat fonamental" que garanteix que el Govern està "preparat per fer possible la voluntat dels catalans" que s'expressi en el referèndum de l'1 d'octubre.
"Diem que estem preparats i és la millor garantia de funcionament d'un país normal", ha assegurat Puigdemont en la roda de premsa conjunta que han ofert els dos màxims responsables del Govern per presentar la culminació del desplegament de l'Agència.
El president ha destacat que s'ha aconseguit tancar el procés de desplegament abans del previst i millor, malgrat els pronòstics d'aquells que auguraven "la catàstrofe", i ha subratllat que l'objectiu del Govern és que aquesta nova administració sigui molt més propera, més justa –que lluiti millor contra el frau– i més eficient.
Junqueras ha explicat que l'Agència té un potencial de recaptació de 42.000 milions d'euros, 15 vegades més que la recaptació efectiva del 2017. "Això ens homologa com una agència comparable a les millors del nostre entorn i ens fa més eficients en la lluita contra el frau fiscal", ha subratllat el vicepresident, que ha detallat que aquest any, l'Agència Tributària catalana ha aixecat 400 milions provinents del frau.
"Ens agrada la responsabilitat, l'estimem, i la volem exercir tota, no només en l'àmbit de la despesa sinó de la recaptació", ha assegurat el vicepresident, que ha explicat que l'Agència anirà "adaptant-se als reptes que porti el futur", i ha deixat clar que un dels principals objectius que persegueix el seu departament és: "Tenir el ràting que ens mereixem, fruit de la relació directa de la nostra gestió pressupostària i la nostra recaptació i no condicionat per altres factors".
Desplegament
Amb aquest desplegament que avui s'ha presentat, l’Agència Tributària ha ampliat la seva plantilla –entre juliol i agost ha incorporat 250 persones– i se situarà aquesta tardor en 800 treballadors, amb 19 oficines pròpies i 13 compartides amb administracions locals.
Incorpora l’arquitectura institucional de la hisenda catalana amb l’aprovació de la primera part del Codi Tributari, aprovat al Parlament, i un nou sistema informàtic que li permet gestionar impostos periòdics i massius, tal com ha destacat en el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó.
Gestiona impostos estatals del sector públic
L’Agència, a més, actuarà com a gestora de serveis tributaris, s’encarregarà de la gestió executiva de deutes del Servei Català de Trànsit i de les diputacions, entre d’altres, a més de gestionar i pagar els impostos estatals del sector públic –170 entitats públiques i 500 de concertades així com les administracions locals que s’hi adhereixin–. Això farà que gestioni 2.500 milions d’euros anuals en impostos que les administracions públiques paguen a l’Estat.