El president Puigdemont no acceptarà una inhabilitació del Tribunal Constitucional. "Només el Parlament em pot suspendre", ha assegurat el cap de l'executiu al diari francès Le Figaro, des d'on s'ha mostrat impassible als embats del govern espanyol en els darrers dies.
És més, en l'entrevista, el president ha assegurat que el Govern no aturarà el referèndum de l'1 d'octubre en cap cas i amb independència dels pronunciaments que faci l'Alt Tribunal.
[INTERVIEW] du Président de la #Catalogne, Carles Puigdemont @KRLS. Propos recueillis par @mdetaillac au @Le_Figaro pic.twitter.com/lUf89FRm0Z
— Catalan Gov. France (@delgovfrance) 24 de juliol de 2017
Puigdemont ha recordat que existeix una majoria de catalans que aposten per un referèndum d'autodeterminació, una voluntat que es veurà plasmada en la votació de l'1-O independentment de si el TC decideix apartar-lo. "Suspenent-me o expulsant-me del meu despatx, Madrid no anul·larà aquesta voluntat", ha assenyalat el president, que ha afegit que no existeix "un poder prou fort" com per aturar "el gran col·legi electoral" que serà Catalunya el proper 1 d'octubre.
Ignorar el TC
El president no només ha obert la porta a desafiar el TC en cas d'una inhabilitació, sinó que ha assegurat que el referèndum es farà encara que l'Alt Tribunal decideixi suspendre la Llei del referèndum, que és la que ha de permetre la votació de l'1 d'octubre. "Cap suspensió, cap amenaça no podrà impedir que els catalans decideixin el seu futur de manera democràtica", ha advertit Puigdemont en un clar desafiament al govern espanyol.
Independència en 48 hores
El president ha tornat a insistir en la idea que si el resultat és favorable a la independència en la votació de l'1 d'octubre, es proclamarà la independència 48 hores després de la publicació dels resultats.
Puigdemont ha explicat que els resultats poden trigar entre set i deu dies a publicar-se, un recompte que per tant seria més lent que altres convocatòries electorals. Segons el president, arribada aquesta data, explicaran que Catalunya "es transforma en un Estat independent".
Després d'aquesta proclamació, s'obrirà una transició que culminarà amb unes eleccions constituents, que permetran la redacció de la Constitució catalana, que després haurà de ser ratificada per la ciutadania catalana. Serà aleshores, així ho explica Puigdemont, quan Catalunya ja podrà actuar com un Estat.
Demana participació
La participació és un dels factors clau per l'èxit del referèndum, segons Puigdemont. Després de la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que apuntava a una participació del 67,5%, Puigdemont ha demanat que els catalans vagin a les urnes l'1 d'octubre per donar legitimitat als resultats. El president ha subratllat que una "participació ridícula equivaldria a perdre el referèndum".
Ara bé, per aconseguir-ho, Puigdemont ha explicat que el Govern no es posicionarà a favor de la independència, sinó que mantindrà una "neutralitat escrupolosa" que, a més, estarà vigilada per diversos observadors internacionals, tal com estableix la Llei del referèndum.